Premium

Verontwaardigde Alkmaarse winkeliers zeggen niet te weten waar ze aan toe zijn bij EK-Wielrennen

Verontwaardigde Alkmaarse winkeliers zeggen niet te weten waar ze aan toe zijn bij EK-Wielrennen
© Archief
Alkmaar

De middenstand van Alkmaar is verontwaardigd over de organisatie van het EK-Wielrennen dat over twee weken in de stad wordt gehouden.

Op voorwaarde van anonimiteit heeft een aantal winkeliers zich bij deze krant gemeld met zijn zorgen. Een rondgang langs anderen levert hetzelfde beeld op: ’Leuk voor Alkmaar zo’n evenement..... als het goed georganiseerd zou zijn. Maar we weten niks. De gemeente geeft geen antwoorden. Er lijkt wel geen plan te zijn’.

Lees ook: EK wielrennen scoort nu al ’onvoldoende’; sportraadrapport vernietigend over wat Alkmaars fietsfeest moet worden

Met name handelaren in verse waar zien grote problemen. Zij krijgen naar eigen zeggen hun spullen pas om een uur of zeven à acht in de ochtend en moeten die dan verwerken tot porties voor andere winkels en voor de horeca.

Vervolgens moeten ze die kunnen bezorgen. ,,Dan kunnen ze wel denken dat al dat publiek in de stad goed is voor de horeca, maar als die hun spullen niet vers geleverd kunnen krijgen, dan valt de halve menukaart weg.”

Auto’s

In een brief aan de inwoners van Alkmaar staat dat gedurende drie dagen (vrijdag, zaterdag en zondag) de binnenstad van Alkmaar tijdens de wedstrijden afgesloten is voor auto- en fietsverkeer. Daarbij moet iedereen dagelijks rekening houden met 2,5 uur opbouwtijd van het parcours.

Afbreken duurt een uur. De ondernemers wijzen er op dat op vrijdag en zaterdag de renners al om 09.00 uur starten, wat volgens hen dus inhoudt dat laden en lossen al vanaf van half zeven geblokkeerd is.

In een brief aan alle inwoners adviseert wethouder Pieter Dijkman de ondernemers om hun laad- en lostijden aan te passen. Met name de verswinkeliers zeggen dat ze niet zouden weten hoe, en dat de gemeente niks doet.

Volgens de ondernemers blijft het gemeentehuis zwijgen als ze om opheldering vragen. ,,Je kunt je vragen kwijt op een internetforum. Maar je kunt vragen wat je wil, er komt gewoon geen antwoord.”

Geloofd

Maar trekken de middenstanders niet wat laat aan de bel? Dat het EK er zou komen was in december al duidelijk. Maar dat vinden de ondernemers niet. ,,We hebben steeds de gemeente op zijn woord geloofd dat er oplossingen zouden komen. Maar er komt helemaal niks.”

Ook Alkmaarse winkeliers met niet-bederfelijke waar zien het EK-Wielrennen met lede ogen op zich afkomen. ,,Ik denk niet dat ik ook maar iets verkoop die dagen.”

Ondernemers vertellen op een informatiebijeenkomst van de gemeente te hebben gesproken met mensen uit Utrecht. In die gemeente startte in 2015 de Tour de France.

Op de wedstrijddag zelf hadden de Utrechtse winkels een omzetdaling van 80 procent, zo werd de Alkmaarders voorgehouden. Een ondernemer: ,,En dat was maar één dag, hier zijn het er drie en mijn personeel wil wel gewoon salaris.”

Programma

Waarbij de Alkmaarders aantekenen dat er in Utrecht nog iets van het verlies goedgemaakt werd door een intensief programma om de Tour heen.

Ook de Nederlandse Sportraad die Alkmaar een onvoldoende geeft voor de organisatie, gebruikt dat argument. ,,Door de krappe voorbereidingstijd konden geen stevige partnerships worden gevormd tussen initiatiefnemers en financiers en konden er geen side-events met impact worden ontwikkeld”, aldus de raad.

Dat is in de ogen van de winkeliers ook het verschil met Glasgow, waar vorig jaar de elite-ritten van het EK werden gereden. Uit de net afgeronde evaluatie daar blijkt dat er flink wat extra geld is verdiend.

In Glasgow was een breed cultureel aanbod aan activiteiten op touw gezet, en bovendien waren de Schotten tegelijkertijd gastheer van de EK’s duiken, openwaterzwemmen, zwemmen, synchroonzwemmen, golf, gymnastiek, roeien plus triathlon.

Onzekerheid

Bovenal is het echter de onzekerheid die de verontwaardiging wekt in Alkmaar. ,,We weten niet waar we aan toe zijn. We krijgen maar geen antwoorden. Wij hebben personeel lopen, er zijn werkroosters. Mensen houden er in hun privé rekening mee dat ze werken moeten. We kunnen die mensen niet zomaar weer naar huis sturen als er geen klanten komen.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen