Bewegend Verleden: Stoelendans in een ‘Veteran Car’, 1954 [video]

Jesse van Dijl
Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: stoelendans in een ‘Veteran Car’ tijdens het feest vanwege 700 jaar stadsrechten in Alkmaar.

Het was in de zomer van 1954 dat Alkmaar 700 jaar stadsrechten had. Voor dit jubileum werd een enorm feest georganiseerd. Wekenlang stond Alkmaar in de belangstelling en werden tientallen festiviteiten gehouden.

De naam ‘Alkmaar’ was voor de gelegenheid in ‘Snorrendam’ veranderd. Alle mannen in de stad lieten daarom hun snor staan. Tot op de dag van vandaag lopen er sindsdien heren rond met een snor die toen zijn oorsprong heeft gevonden!

Eén van de vele festiviteiten bestond uit een bezoek van de ’Veteran Car Club’. Wanneer in 1954 een auto al een oldtimer is, reken dan maar dat ’ie er anno 2019 helemaal antiek uitziet.

Een jongedame rijdt mee in de rieten zetel van een driewieler uit 1904. Die is in 1954 precies een halve eeuw oud. Is het misschien een Phoenix Tricycle?

In optocht reden ze over de Kennemerstraatweg de stad binnen. Honderden mensen keken toe. Kinderen fietsten enthousiast en met hoge snelheid mee in de colonne. Gelukkig is het allemaal gefilmd en levert dit werkelijk unieke beelden op.

Helemaal surrealistisch wordt het wanneer op de grasmat van het sportpark in de Alkmaarderhout met deze automobielen een stoelendans wordt georganiseerd. Jongedames rijden mee in de auto’s en sprinten, wanneer de muziek stopt, naar een rijtje stoelen. Sommigen echt superfanatiek!

Hieronder vind je nog een film over 700 jaar stadsrechten in Alkmaar:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.