Games spelen in virtuele wereld kan straks zonder beperking ook in Hoorn

Games spelen in virtuele wereld kan straks zonder beperking ook in Hoorn
Laurens reikt Michelle de headset aan, vlak voor ze op de KAT VR naar de virtuele wereld vertrekt.
© Foto Theo Groot
Hoorn

Een game spelen alsof je er zelf in zit. Om je heen schieten in een wereld vol zombies. Een rondje door Rome wandelen, op duizelingwekkende hoogte over een plank lopen, roeien, tennissen of proberen een uitweg te vinden in een escaperoom. Bijna niets is onmogelijk in een virtuele wereld, opgewekt door krachtige computers en speciale Virtual Reality-brillen.

Laurens en Michelle Wessing uit Hoorn openen zondag de eerste VR-gamehal in noordelijk Noord-Holland, op Breed 21 in Hoorn.

In het pand naast de ANWB, waar jarenlang Halfords zat, wordt hard gewerkt aan Ultimate VR Gaming. Er zijn tien ruime cabines, waarvan vier zijn voorzien van een imposante KAT VR loopband. De speler krijgt hierop, behalve de VR-bril met koptelefoon, een speciaal tuig om en schoenen met sensors. Dat maakt het mogelijk dat hij (het zijn niet vaak meisjes) op dezelfde plaats kan blijven, terwijl hij in het spel vrijelijk kan lopen, bukken, rennen, slaan en schieten. Bijkomend voordeel is dat de VR-speler niet letterlijk en figuurlijk tegen muren aanloopt, maar ’oneindig’ kan doorlopen.

Carrièreswitch

Michelle houdt haar baan als docent aan een mbo-school aan, maar voor de 32-jarige Laurens betekent Ultimate VR Gaming een rigoureuze carrièreswitch. Hij was tot voor kort constructiebankwerker, maar gek op gamen. Het idee om van zijn hobby zijn beroep te maken kreeg vaste vorm na zijn vrijgezellenfeest, waarbij zijn broer en zwager hem hadden meegetroond naar een VR-gamehal. Dat wilde hij ook, maar dan op allerlei vlakken beter. ,,En vanaf dat moment is het heel snel serieus geworden.’’

Laurens en Michelle vinden dat de tijd er nu rijp voor is. De apparatuur en de software zijn inmiddels zo ver in hun ontwikkeling dat het mogelijk moet zijn er in Hoorn een goedlopende tent van te maken. Ze denken dat bijvoorbeeld onder publiek dat het leuk vindt om naar de bioscoop te gaan, genoeg liefhebbers voor zo’n VR-beleving zullen zijn.

In verschillende VR-gamehallen hebben ze hun licht opgestoken. Genoteerd wat zij ook willen, maar vooral wat zij niet willen. Waar anderen een of twee van die loopinstallaties hebben, starten zij met vier. ,,Uiteindelijk wil ik ze in alle tien cabines, maar eerst gaan we kijken wat de klanten willen’’, zegt Laurens. Zijn idee is de spelers zo veel mogelijk vrijheid te geven, ,,om alles te kunnen doen, vrij rondlopen zonder beperking.’’

Uur

Waar ze zich ook in onderscheiden is de tijdsduur en de prijzen. Ook omdat ze meer loopbanden hebben, kan de speler daar langer dan tien, vijftien minuten op blijven staan. In Hoorn is het mogelijk de Ultimate Gamecabine KAT VR te boeken voor een uur. Dat kost 39,95 euro: ,,Ik wil het aantrekkelijk maken om vaker te komen.’’

Wie een uur in een Gamecabine speelt zonder KAT VR, bijvoorbeeld een game waarin niet gelopen hoeft te worden, betaalt voor een uur 34,95. Ook is het mogelijk een half uurtje te proberen, zo’n try-out kost 19,95.

Op twee plekken in de zaak is het mogelijk even bij te komen en wat te drinken. Voorin staan tafels en banken voor achttien mensen, achterin komt een loungehoek. Laurens en Michelle, die voorlopig met personeel op afroep gaan werken, willen de gamehal ook aanbieden voor kinder-, vrijgezellen- en bedrijfsfeestjes.

Ultimate VR Gaming opent 28 juli met speciale actieprijzen. Vijftien minuten try-out of gamecabine kost 4,95; 25 minuten op de KAT VR 9,95. Alleen die dag, van 13 tot 22 uur.

Meer informatie:

www.ultimatevrgaming.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons