Jack Brakeboer vol respect over deelnemers Brakeboer Trofee: ’Het is hier weer genieten’

De deelnemers aan de tien kilometer bij de Brakeboer Trofee zijn vertrokken in de haven van Medemblik.© Foto Marcel Rob

Marcel Tabbers
Openwaterzwemmen

De 153 zwemmers aan de tiende Brakeboer Trofee werden zondag voorafgaand aan de wedstrijden over 5 en 10 kilometer vol respect toegesproken door de naamgever zelf. Voor de toeschouwers had Jack Brakeboer ook een mededeling: ,,Ik daag jullie uit om mee te lopen met ze. Ik verzeker je dat je kapot bent. En zij klimmen het water uit alsof ze zo weer terug gaan om nog even door te gaan.’’

Vanaf Café Brakeboer leidde het kilometer lange parcours linksaf de haven uit. Na korte afstand moest iedereen draaien bij de boei. Het geopperde ‘meelopen’ ging met de nodige hindernissen. Op de kade van de Oosterhaven stond een heus kampement met tenten, stoeltjes, hengels en tafels van de zwemmers, hun coaches en andere belangstellende toeschouwers. Het zonnetje deed wonderen. ,,Het is hier weer genieten. Gisteren ging de openwater wedstrijd van Binnenmaas niet door het onweer. Wat dat betreft hebben we hier geluk’’, laat Hans Beenker, coach van ZV Hoorn, weten. ,,Maar ik ga nu Vincent even naar de start begeleiden. Hij staat eerste in het tussenklassement en gaat zo vijf kilometer zwemmen.’’

Met ‘Vincent’ bedoelde Beenker zijn pupil Vincent Dragt. De 17-jarige Midwouder boekte dit seizoen grote progressie. Niet alleen door de extra trainingsinvestering waarbij hij – los van de wedstrijden – evengoed 30 kilometer per week zwom. ,,Hij heeft het nu niet meer zo snel koud en laat zich er niet meer door beïnvloeden.’’ Uiteindelijk werd Dragt in zijn ‘thuiswedstrijd’ derde in een tijd van 1:08.11,21.

Roze vlag

De begeleiders van de zwemmers zijn herkenbaar aan hun hengel. Zittend langs de walkant wordt er geduldig gewacht tot ze weer langskomen. De Helderse Kyra Wijnker – twee jaar geleden zwom ze nog Het Kanaal over – heeft een roze vlag aan het visgerei hangen. Waarom? ,,Ik ben pink-lady’’, grijnsde ze. Uiteindelijk werd de ‘kilometervreter’ negende (2:46.21,35) binnen de gestelde limiet van 2:50 uur. ,,Het was zwaar’’, verzuchtte Wijnker.

Voor Marcel Stroet was er een duidelijke dubbelrol. Naast de foerage van Pim Vogel, Rolf Evenblij en Karel Kooij was hij druk in weer met zijn filmcamera. ,,Ik maak opnames voor mijn site openwaterswimming.club. Pure promotie van de sport. Deze jongens trainen regelmatig bij me en willen ooit het IJsselmeer over. Of dat op 17 augustus tijdens het NK marathonzwemmen gaat gebeuren, weet ik niet. Daar moeten ze de limiet voor halen van twee uur en drie kwartier. En dan is er nog een selectiecommissie. Maar ik kan het zelf ook voor die jongens regelen. Zoals ik laatste voor paralympisch triatleet Geert Schipper heb gedaan’’, liet de inwoner uit Wervershoof enthousiast weten.

50ste IJsselmeermarathon

Wie bijna zeker wel gekwalificeerd zijn voor de 50ste editie van de IJsselmeer marathon zijn de eerste drie vrouwen: Janina Beckers won (2:10.23,01) voor Leonie van Noort (2:10.28,49) en Anne Noom (2:10.39,71). Bij de mannen was Timo Dinkelberg (2:08.53,75) de snelste voor David Kuipers (2:10.11,85) en Maikel van der Linden (2:16.03,86). Allen hadden geen zin om nog even door te zwemmen. Brakeboer heette ze wel welkom bij de jubileumeditie van de IJsselmeermarathon.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen