Assendelftse sprinter Gino van Wijk (17) pakt EK-brons op estafette: ’Vet om mee te maken’

Gino van Wijk kwam met eremetaal terug van zijn eerste Europese toernooi.© Foyo Ronald Goedheer

Paulien van den Berge
Borås

Gino van Wijk zal zijn optreden bij het EK onder 20 niet gauw vergeten. In het Zweedse Borås veroverde de sprinter van AV Lycurgus met het 4x100 meter estafetteteam brons.

„We hadden op het podium gehoopt, maar dit niet verwacht”, zei de zeventienjarige Assendelver. „Zeker niet toen een ploeggenoot op het laatste moment geblesseerd raakte. We hadden heel weinig tijd om in de nieuwe samenstelling de wissels door te nemen. Toch kunnen we terugkijken op twee mooie races. In de finale finishten we als vierde, maar Groot-Brittannië werd gediskwalificeerd voor een foute wissel en daardoor werden wij derde. En dat met het jongste team van alle landen.”

Op de individuele 100 meter bereikte hij weliswaar de halve finale, maar was met een zeventiende plaats kansloos voor de eindstrijd. Hij kwam met 10,67 seconden wel dicht in de buurt van zijn persoonlijk record (10,64). „In de series verliep mijn start niet goed. Ik liep al na twaalf meter helemaal rechtop”, analyseerde Van Wijk. „In de halve finale ging het eerste stuk ook niet geweldig, Maar ik kwam het laatste deel heel goed terug. Of het misschien toch de zenuwen waren? Ja, dat kan heel goed.”

Van Wijk heeft genoten van zijn Zweedse avontuur. „Dit is mijn eerste Europese toernooi. Alles is nieuw. Het is geweldig om voor zoveel publiek te lopen en dat applaus te horen. Vet om dit mee te maken.”

De komende tijd geen sprint voor Van Wijk. „Ik neem een maand rust. Wat ik dan ga doen? Andere sporten uitproberen. Tennis, polsstokhoogspringen, American football. Daarna beginnen de sprinttrainingen weer voor mij.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.