Premium

Zingend en biddend de Beemster Feestweek in

Zingend en biddend de Beemster Feestweek in
De Beemster Fanfare begeleidde de biddag in de open lucht, traditioneel de opening van de Beemster Feestweek.
© Erik Rietman
Beemster

Van ver is de Beemster Fanfare al te horen op het ijsbaanterrein. Terwijl het statige ’Fanfare for the common man’ klinkt, zien toegestroomde geloofsgenoten en gasten de medewerkers van de Beemster Biddag 2019 plaatsnemen.

Marie Schroevers opent de openluchtdienst met een welkomstwoord. Tegenover haar zitten zo’n vierhonderd aanwezigen op een tribune. ’Weidsheid die lucht geeft en ruimte’, is het thema van de dienst. In ’Lied van de groene kathedraal’ zingt de gemeenschap een lofzang op de Beemster.

Dominee Nico Schroevers vraagt of er twee jonge kinderen in het publiek zitten, en of ze even naar voren willen komen. „Ze zijn niet zo maar gekozen, ze zijn jarig vandaag.” Het ’Lang zullen ze leven’ dat de fanfare inzet, wordt direct door het publiek meegezongen. De twee jongens laten glunderend een forse ballon op. Netjes aan een niet zichtbaar visdraad, vanwege het milieu.

Na een kort gebed, is de beurt aan Mariska en Winzel Hendriks met een streetdance op ’Con calma’. Iedereen die zich jong genoeg vindt, mag met hen in een korte workshop, buiten gehoorafstand van de dienst, het nummer instuderen. Aan het einde van de dienst blijkt dat ze de moves best snel onder de knie hebben gekregen.

Tijdens de collecte voor een Tanzaniaans scholenproject zingt Femke Leek met de fanfare een mooi lied uit The Lion King. Dominee Nico Schroevers en priester Jan Duin houden dan een beurtspraak, waarin enkele zware onderwerpen min of meer luchtig passeren. Schroevers haalt de ramp op 17 juli 2014 van vlucht MH17 aan. „Niemand heeft in de afgelopen vijf jaar nog gezegd ’dit was echt niet de bedoeling’.” Jan Duin memoreert het bijbelboek Prediker waarin het thema ijdelheid en lucht is. Na de toren van Babel en de Twin Towers bouwen mensen nog altijd hoge, ijle torens.

Na nog twee samenzangen en een gebed, opent voorzitter Erica Helder van Stichting Beemster Gemeenschap de Feestweek.

In haar speech sluit ze op het thema aan. In de polder hebben mensen nog ruimte. Mooi dat ze het woord ruimte een paar keer op z’n Beemsters uitspreekt, een lichte tongval die jammer genoeg langzaam lijkt te verdwijnen.

Als muzikale uitsmijter speelt de Beemster Fanfare het swingende ’Mambo no 5’. Vermakelijk om te zien hoe dirigent Wim Klaver de tribune aanmoedigt om op de afterbeat mee te klappen, maar toch na twee maten iedereen op de tel meedoet.

Een mooie, warme en gezellige dienst die soepel overgaat in de wereldse zaken die de Beemster Feestweek verder biedt.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen