Handbalsters Oranje tweede op EK onder 19

Sarah Dekker (links) een van de twee West-Friese internationals.© Foto Theo Groot

Handbal

De Nederlandse handbalsters hebben het EK onder 19 afgesloten met een zilveren medaille. Zondagavond was thuisland Hongarije in Györ met 27-20 te sterk voor Oranje.

Bij de Nederlandse selectie zaten Sarah Dekker (De Goorn, SEW) en Zoë Sprengers (Wognum, VOC). Oranje haalde vorig jaar niet de halve finale van het WK onder 18, maar een jaar later doet de ploeg van bondscoach Monique Tijsterman het stuk beter.

Na ongeslagen door de eerste poulefase te zijn gekomen plaatste Nederland zich voor de zogenoemde main round. Daarin werd ook van wereldkampioen onder 18 Rusland gewonnen (31-28), waardoor Oranje al zeker was van de halve finale.

In de laatste poulewedstrijd was Frankrijk met 31-28 te sterk voor de Nederlandse vrouwen, maar dat had geen invloed op de einduitslag, Oranje won ook de main round.

In de halve finale was Noorwegen de tegenstander. Nederland had een ruime voorsprong, maar kwam in de slotfase in de problemen (26-27). Oranje kon echter omgaan met de druk en boog de wedstrijd weer om naar 30-28. Uiteindelijk eindigde het duel in 31-29 voor Nederland.

In de finale in de Audi Arena in Györ was zondag dus Hongarije de tegenstander. Dat land won poule II van de main round en versloeg in de halve finale Rusland met 29-27.

Hongarije kwam, gesteund door een vol stadion, al snel op voorsprong. Oranje kwam nog terug tot 4-4 maar daarna werd er te weinig gescoord door Nederland, dat met een 14-7 achterstand de kleedkamer weer opzocht. Hongarije pakte het initiatief in de wedstrijd en scoorde drie keer op rij. De ploeg van bondscoach Monique Tijsterman knokte zich terug met een loep zuiver schot van Sarah Dekker: 6-8. Toch konden de meiden niet voorkomen dat Hongarije vijf keer achter elkaar het net vond.

Nederland speelde een gelijkwaardige tweede helft, maar verder inlopen lukte niet. Oranje leed teveel balverlies en dat werd genadeloos afgestraft. Daarnaast bleek de Hongaarse keepster ook in de tweede helft een grote sta-in-de-weg.

Voor Zoë Sprengers was er ook nog een mooie individuele prijs. De hoekspeelster werd verkozen in het beste team van het toernooi.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen