Water is het centrale thema tijdens Concours Hippique Schoorl

Dominique Beukers neemt haar pony Blueberry een van de hindernissen bij het Concours Hippique in Schoorl.© foto Martin de Haan

Cas Broxterman
Paardensport

Was weer eens wat anders: ruiters die zowel zaterdag als zondag van start konden gaan tijdens de Concours Hippique in Schoorl. Door de weersomstandigheden hinkten zij, maar ook de organisatoren, op twee gedachten: het regenpak van zaterdag maakte een dag later plaats voor de zonnebril.

Jan Frido Sijp staat deze zondag aan een bartafel in de organisatietent, waar de hele dag uitslagen worden bijgehouden. Hij heeft even rust. Aan de binnenkant van zijn overhemd heeft hij zijn zonnebril gehaakt. Die heeft hij de hele dag hard nodig. Het is een prettige temperatuur voor iedereen die paardensport lief heeft in Noord-Holland.

,,Het niveau is wisselend”, zegt Sijp, een moment later op het grasveld dat aan de tent grenst. Het is nodig om voor een gesprek even de rust op te zoeken. Er is namelijk veel publiek naar de concours gekomen. Als er een ruiter voorbijkomt die in de prijzen is gevallen, of een goede beurt heeft gemaakt, wordt er luid geapplaudisseerd.

Sijp is al jaren als jurylid aan de Concours Hippique verbonden. Hij komt hier uit de buurt. ,,Ik probeer het level van het jureren omhoog te krijgen”, vertelt hij. ,,Dat is nodig om voor kwaliteit te zorgen tijdens wedstrijden zoals deze. Je ziet trouwens dat er tijdens deze concours ook weer een paar leuke verrassingen tussen zitten.”

Eerste plek

Neem de prestatie van Jade Boots. Ze heeft dit keer aangehaakt bij een hoger niveau dan ze gewend is. En eindigt prompt op de eerste plek.

Bij de hoogste categorie van dit weekend, de ZZ licht, pakt Rianne Ashley Ubels van paardensportvereniging Bucephalus uit Barsingerhorn met haar Seamar’s Happy Feet de zege.

Zij heeft zich blijkbaar het best gewapend tegen de weersomstandigheden. Die de organisatie best wat hoofdbrekens hebben bezorgd in de aanloop naar dit weekend. ,,Het thema water staat namelijk centraal”, legt Marieke Henselmans, voorzitter van organiserende vereniging Schildknapen, uit. De ene dag vanwege de regen, de andere vanwege verkoeling. ,,Hebben we genoeg drinken in huis om iedereen dat te bieden? En hoe hard zal het in de lucht tekeer gaan?”

Molengebied

Niet dat er vanwege alleen de regen een man overboord zou zijn. Want veel druppels, daar is het terrein ter hoogte van de kruising Laanweg/Sportlaan best tegen opgewassen. Het is een molengebied. Water trekt snel weg. ,,Vooral het onweer dat met de regen gepaard ging baarde ons natuurlijk zorgen”, stelt Henselmans. ,,Zeker met zo’n vlak veld is het als ruiter dan gevaarlijk. Ik ben heel blij en trots dat we het met z’n allen weer voor elkaar hebben gekregen.”

Het publiek is zichtbaar tevreden. Er wordt gelachen, voornamelijk vanachter donkere brilglazen. Er staan flesjes water op tafel. Er zijn wc’s, snackwagens, stands met sportieve kleding. Met alles is rekening gehouden. ,,Ik vind ook dat onze voorzieningen altijd op orde moeten zijn”, zegt Henselmans. ,,Dan blijven al die mensen graag komen.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen