Premium

Russisch fregat Shtandart welkom in Zaandam, maar voor een historische scheepswerf ziet het er somber uit

Russisch fregat Shtandart welkom in Zaandam, maar voor een historische scheepswerf ziet het er somber uit
De Shtandart kwam september vorig jaar voor het laatst langs in Zaandam.
© Jose Pietens
Zaandam

Het Russische fregat Shtandart kan komen overwinteren in Zaandam. Het plan voor een historische scheepswerf gaat waarschijnlijk niet door.

Goed nieuws en slecht nieuws dus voor de liefhebbers van historische scheepsbouw. Er is langs de Voorzaan wel plek om de Russische driemaster ’s winters een ligplaats te bieden. Maar voor een historische scheepswerf ziet het er somber uit.

De vereniging Zaans Erfgoed ziet nog één kans voor die werf: de kop van het Eiland, bij het voormalige hoofdkantoor van woningcorporatie Rochdale. Het terrein is bestemd voor woningbouw. ,,Maar er gebeurt al tien jaar niets. We willen graag weten hoe het ermee staat. Misschien kan Rochdale de woningen wel elders gaan bouwen’’, zegt voorzitter Ron Kiburg van Zaans Erfgoed. Op 8 augustus heeft hij een afspraak met Rochdale.

Zaans Erfgoed had de scheepswerf erg graag op de Burcht gezien, maar de gemeente ziet dat niet zitten. De werf moet minstens 3000 vierkante meter groot zijn, de Burcht is 4700 vierkante meter. En de gemeente wil graag de Burcht herinrichten en er wat woningbouw plegen. ,,Natuurlijk zijn we verdrietig, maar het is een kwestie van prioriteiten. De gemeenteraad heeft gekozen’’, zegt Kiburg.

Golfslag

Andere plekken langs de Voorzaan zijn er niet. Ter hoogte van het Hembrugterrein is de oever al bezet en bovendien is daar de golfslag door de schepen in het Noordzeekanaal te sterk. Bij de Houthavenkade komt woningbouw. Alleen aan de Havenstraat ter hoogte van de snackbar is wat ruimte, maar niet genoeg.

Kapitein

De Shtandart kan aanmeren bij de Burcht, mits in overleg met de riviercruiseschepen. De kans dat het Russische schip inderdaad komt is groot, zegt Kiburg. ,,Wij hebben veel contact met de kapitein, Vladimir Martus, wij zijn min of meer zijn woordvoerder hier. Hij wil echt graag komen. We hopen het ook: het zal natuurlijk een prachtig gezicht zijn.’’ De Shtandart zoekt een haven voor november tot maart en om in het vaarseizoen af en toe een tussenstop te maken.

Peter de Grote

De Shtandart is een replica van het schip dat tsaar Peter de Grote liet bouwen na zijn studiereis langs de scheepswerven van Zaandam en Amsterdam.

Vooral in de Zaanstreek werden veel schepen gebouwd. Hier lag de hoogste concentratie scheepswerven van heel Europa, mogelijk zelfs van de wereld.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen