Alexander Schwarzman gedroomde winnaar bij Heerhugowaard Open

Alexander Schwarzman (2e van links) in zijn slotpartij tegen Guido Verhagen, terwijl Artem Ivanov achter het bord zit tegen Bhiem Ramdien.© Foto Martin de Haan

Peter Couwenhoven
Dammen

Het negende internationaal open damtoernooi Heerhugowaard kreeg in de Russische viervoudig ex-wereldkampioen Alexander Schwarzman de gedroomde winnaar. Het was de vierde keer dat Schwarzman zegevierde in Heerhugowaard waar hij ook in 2013, 2014 en 2017 de beste was.

Makkelijk had de Rus het niet. In de tweede ronde zorgde SNA-veteraan Theo Tesselaar voor een grote verrassing door de ex-wereldkampioen een remise te ontfutselen waarna Alexander Schwarzman in de achtervolging moest. De ontknoping moest in de laatste ronde vallen die Schwarzman en de Oekraïense grootmeester Artem Ivanov met 13 punten ingingen. Ivanov kwam niet verder dan remise tegen Bhiem Ramdien en moest zich tevreden stellen met de tweede plaats. Schwarzman liet zich geen tweede keer verrassen en verzekerde zich met een overwinning op Guido Verhagen van de toernooiwinst, goed voor een grote beker en cheque van duizend euro.

Nederlands topgrootmeester Hein Meijer kwam niet verder dan de tiende plaats en liep balend vol zelfverwijt rond. Vrijdag verspeelde hij een hoge klassering door een opzienbarende nederlaag in tien zetten tegen Mitchel Mensinga die de fout van zijn tegenstander genadeloos afstrafte. De dreun werkte nog na want in de slotpartij moest Meijer genoegen nemen met een remise tegen de zeventienjarige Luuk Terheijden waardoor Meijer pas op de tiende plaats op de ranglijst is terug te vinden. Terheijden over deze partij: ,,De opening was bagger, maar in het midden- en eindspel ging het steeds beter waarna ik een remise-aanbod afsloeg. Toen hij even later 6-11 speelde, een goede zet, besloot ik toch maar de remise aan te nemen.” De jonge SNA-speler bekroonde daarmee een goed gespeeld toernooi met winst in de ratinggroep tot 1900 en een dertiende plaats op de eindlijst. Helemaal tevreden was hij niet: ,,Het begin was matig. Vanaf de zesde ronde ging het lekker. 10 punten. Ik had wat beter kunnen presteren.” Toch een mooi succes voor de ambitieuze youngster: „Ik wil wel eens in de top-drie bij het NK eindigen.”

Mensinga (21) dwong internationaal meester Thomy Lucien Mbongo (Kameroen) met een actie op de tric-trac lijn tot remise waarmee hij het toernooi afsloot met een derde plaats die hij moest delen met internationaal meester Leopold Sekongo. Daarmee werd hij de hoogst geëindigde speler van het organiserende SNA, waarvoor hij niet meer actief is. Hij woont en studeert in Enschede en speelt daar in clubverband maar is wel lid gebleven van de vereniging waarin hij opgroeide: ,,Het ging hartstikke goed Dit had ik niet verwacht. Ik kwam hier eigenlijk om de gezelligheid. Ik heb lekker ontspannen gespeeld en verwachte helemaal niets. Hoogtepunt was de overwinning op Meijer.”

Voor de grootste sensatie in de slotronde zorgde de 11-jarige Puck Boudens. Het grote talent gaf haar visitekaartje af door Cees van der Vlis gedecideerd te verslaan. Met vier zeges en een remise deed de jongste deelnemer goed mee en liet zien waarom zij zich geplaatst heeft voor het WK jeugd van 27 oktober tot 4 november in het Turkse Izmir.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen