Premium

Vrancken Peeters schrijft Flower Bulb-toernooi op haar naam

Vrancken Peeters schrijft Flower Bulb-toernooi op haar naam
Anouck Vrancken Peeters zegevierde.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Tennis

Met Anouck Vrancken Peeters kreeg de toernooiorganisatie van het Flower Bulb ITF Juniors-toernooi in Hillegom de gewenste winnares. Met 2-6, 7-6, en 6-2 won ze van de Russische Daria Sepina.

,,Voor het publiek is het toch leuk als er een Nederlands talent in de finale staat”, aldus toernooi-voorzitter Pieter Witteman.

Zonder slag of stoot ging het allemaal niet richting de toernooiwinst. ,,Ik heb er keihard voor moeten werken deze week”, blikte de als negende geplaatste Vrancken Peeters terug.

In de halve finale stuitte ze op een Spaanse en die verspeelde een 4-1 marge in de tweede set. Tegen Sepina wist het talent in de tweede set twee matchpoints te overleven. ,,Dat zijn eigenlijk voor mij niet eens de moeilijkste momenten van een wedstrijd. Op dat moment voel ik dat ik niets meer heb te verliezen”, aldus de speelster van LTC Naaldwijk waarmee ze in de hoofdklasse speelt.

Halverwege de confrontatie leek het met een 2-6, 0-3 achterstand een moeizame missie te worden voor de huidige nummer 503 van de wereld . ,,Ik gooide de schroom van me af en kon haar meer onder druk zetten met diepe harde ballen. Voor die tijd dacht ik te veel na en maakte ik veel fouten. Daria was constanter. Ik bleef knokken en na die overtuigende tiebreak kwam ik beter in mijn spel. Het hielp ook wel dat ik een ace sloeg op matchpoint tegen. Dat gebeurt eigenlijk nooit.”

Alles laat Vrancken Peeters voor het tennis. Ze komt uit een tennisgezin, maar is wel de enige die zo fanatiek is. ,,Omdat mijn zus tenniste, ben ik ook al heel vroeg met de sport in aanraking gekomen. Mijn vader tenniste ook, maar niet zo fanatiek”, glimlacht de winnares.

Eerder dit voorjaar speelde de 16-jarige al in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Zwitserland. ,,Ik heb het redelijk gedaan, ben heel blij met de eerste toernooizege. Vorig jaar ging ik er in de kwartfinales uit. Hillegom is niet ver weg en er heerst een fijne sfeer.”

Bij HTC Hillegom werd voor de 18e maal een toernooi gespeeld op de ITF junior-tour. Dus uit alle windstreken - van Japan en Australië tot Rusland - kwamen wereldwijde tennistalenten om punten te verzamelen voor de ranking. ,,Prijzengeld is er niet. Als ze bij ons genoeg punten verzamelen, kunnen ze wellicht een stap maken naar een categorie 3 of 2 toernooi”, licht Witteman toe.

Hillegom maakt deel uit van een kwartet Nederlandse ITF-toernooien. Daarom is Nederland interessanter geworden, omdat deelnemers meteen drie of vier evenementen kunnen aflopen. Het circus start in Almere waarna vervolgens Castricum, Den Haag en Hillegom kunnen worden aangedaan.

Slechts sporadisch stormt een talent door naar de top. Zo speelde de Australische tennisser Alex de Minaur in 2013 in Hillegom en verloor toen zelfs in de eerste ronde. Nu staat hij nummer 33 op de wereldranglijst.

Oranje

Bart Nouws en Fons van Sambeek kleurden het toernooi verder oranje, want zij wonnen in twee sets (6-1 6-3) van het andere Nederlandse koppel Jip van Assendelft en Daniel Verbeek. Sophie Schouten en Sarah van Emst zegevierden in het meisjesdubbel.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen