Modderruns niet zonder gevaar: Kans op letsel en infectieziektes ligt op de loer

Prutmarathon in Schemerhorn.
Amsterdam

Loopwedstrijden door modder, zogenaamde mudruns, wordt steeds populairder. Maar ze zijn niet ongevaarlijk, waarschuwt GGD-onderzoeker Elke den Boogert.

Het seizoen van modder- en obstakelruns staat voor de deur. Honderdduizenden Nederlanders worstelen zich door slootjes, modderpartijen en over hindernissen. „Maar het is niet zonder risico. Er is kans op letsel en ook liggen infectieziektes op de loer”, zegt onderzoeker Elke den Boogert van de GGD Hart voor Brabant. „De risico’s op besmetting zijn weliswaar klein, maar af en toe is het wel raak. De afgelopen jaren zijn er uitbraken geweest waarbij honderden deelnemers buikgriep opliepen of lopers ernstig ziek in het ziekenhuis moest worden opgenomen.”

Norovirus

In Nederland is meerdere keren de leptospirose-bacterie geconstateerd, gerelateerd aan de runs, ook bekend als de ziekte van Weil, overgebracht door ratten. Ook is er een uitbraak geweest van het besmettelijke norovirus – een ontsteking van het maag-darmkanaal – bij ten minste 192 mensen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM op basis van onderzoek.

Den Boogert onderzocht twee jaar de risico’s onder 2900 deelnemers in vier provincies. „Ruim 160 deelnemers aan een modderrun, gaven aan daarna last te krijgen van verkoudheidsklachten. Bijna tachtig sportievelingen meldden buikklachten te hebben gehad of te hebben overgegeven. We weten niet of dat dan door een infectieziekte is veroorzaakt of door te veel inspanning.”

Het RIVM constateert dat de runs vaak worden gehouden op plekken waar landbouwhuisdieren lopen. „En hun uitwerpselen zijn vaak niet opgeruimd. De modderbakken waar de deelnemers in waden, zijn meestal gevuld met ongezuiverd water en aarde. Verversing gebeurt zelden. Soms pakken de deelnemers met hun modderhanden fruit en andere etenswaar aan.”

De GGD Brabant start een campagne. ,,Met simpele adviezen kan je een hoop ellende voorkomen. De belangrijkste: hou je mond dicht in het water.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen