Vijf vragen over legionella-alarm voor vakantiegangers

Vijf vragen over legionella-alarm voor vakantiegangers

Terugkerende vakantiegangers hebben een verhoogde kans een legionella-infectie in eigen huis op te lopen. Maar ook in het zomerhuisje is het oppassen geblazen. Dat meldt Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche. „We willen iedereen waarschuwen.”

1. Waarom moeten we de kraan doorspoelen?

„Als je na een vermoeiende reis thuiskomt van vakantie is het verleidelijk meteen onder de douche te stappen. Nooit doen”, waarschuwt expert Eric van der Blom van installateursvereniging Techniek Nederland. Kranen die langer dan een week niet zijn gebruikt kunnen voor grote ellende zorgen. „Dus eerst de leidingen goed doorspoelen. Vier, vijf minuten, of langer. Het water moet minimaal 55 graden zijn. Hoe heter hoe beter.”

2. Waarom is het belangrijk de douchekop met een handdoek te bedekken?

Je voorkomt verneveling door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje, het sproeistuk van de kraan af te halen óf te bedekken met een handdoek. Van der Blom: „Raam open, water rustig laten stromen en deur dicht.” Besmetting vindt vooral plaats door het inademen van waternevel. Dan kan de legionella-bacterie zich in de longen nestelen.

3. Zijn leidingen op ons vakantieadres onveilig?

Volgens Techniek Nederland lopen ieder jaar tientallen reizigers een besmetting op. Ook EO-presentator Andries Knevel liep een infectie op met de legionellabacterie in een besmette douche in Afrika. Hij werd ernstig ziek, belandde in het ziekenhuis en had het bijna niet overleefd. Spoel kranen dus door. Helemaal als je de indruk hebt dat de accommodatie al even niet is gebruikt.

„Toen ik veel voor mijn werk reisde, waste ik me wel eens aan de wastafel. Ik vertrouwde de douche niet en wilde geen enkel risico lopen”, zegt Van der Blom. „Ik vergelijk water in leidingen met een pak melk. Het is een natuurproduct, moet koel bewaard worden en is beperkt houdbaar.” Vergeet ook de tuinslang - die is opgewarmd in de zon - niet door te spoelen. „Beter is het de tuinslang voor vertrek goed leeg te laten lopen en in de garage of schuur op te bergen.”

4. Is de legionella-bacterie gevaarlijk?

De legionella-bacterie komt voor in de grond en in (leiding)water, maar in zulke kleine aantallen dat de bacterie niet of nauwelijks schadelijk is. De bacterie kan zich in (stilstaand) water tussen de 25 en 50ºC explosief vermenigvuldigen. Als je besmet water in nevelvorm inademt kun je (heel) ziek worden.

Vijf vragen over legionella-alarm voor vakantiegangers

5. Hoe herkennen we de veteranenziekte?

De lichte vorm is de legionella-griep (ook wel Pontiac-fever genoemd). De zware vorm, de veteranenziekte, lijkt op een ernstige longontsteking. De tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen is 2 tot 20 dagen. Symptomen: snel opkomende hoofdpijn, spierpijn, een ziek gevoel, hoge koorts, hoesten, kortademigheid, grote vermoeidheid en verwardheid. De veteranenziekte is te behandelen met de juiste antibiotica. Hoe sneller, hoe beter.

De bekendste uitbraak van de veteranenziekte in Nederland is die tijdens de Westfriese Flora in Bovenkarspel in 1999. Er zijn 32 mensen toen overleden en 206 werden ziek. Het duurt vaak lang voordat de patiënt een beetje de oude is.

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons