Premium

Zeilweek Landsmeer: ’Bootje omtrekken het leukst’

Zeilweek Landsmeer: ’Bootje omtrekken het leukst’
Jongeren meren hun bootjes aan bij Watersportvereniging De Breek.
© Foto Ella Tilgenkamp
Landsmeer

Als bootjes in een sleep naar de haven van Watersportvereniging De Breek in Landsmeer worden getrokken, weet je hoe de vlag erbij hangt: er is geen wind.

Maar dat mag vrijdag de pret op de laatste dag van de zeilweek niet drukken. Vijftien jongeren van 8 tot 13 jaar hebben genoten, vertellen ze. Op hun wangen rode konen van een hele week in de buitenlucht.

Onder leiding van instructeurs Daan Sinaasapppel (18) en Maxim Mensink hebben ze het meer De Breek tot in alle hoeken verkend. De kleinsten in Optimistjes en de grootsten in een tweepersoons Laser Pico.

,,Wel leuk, maar niet superleuk. Er was de hele week nauwelijks wind’’, zegt Boris Weenink (9). ,,Om vooruit te komen, moesten we peddelen of pompen. We hebben veel gezwommen. Het was leuk om van de Kamelenbrug af te springen.’’

Witte zeiltjes pieken langs de steiger. De kinderen dragen zwemvesten. ,,Die zijn verplicht’’, zegt Luuk Heijnen (13). ,,Als je een giek tegen je kop krijgt en je valt bewusteloos in het water, dan is het wel handig als je een zwemvest aan hebt. Ik heb het gelukkig nooit meegemaakt.’’ Zijn vriend Jesper Brandsma wel.

,,De lol van de zeilweek is vooral het kloten’’, zegt Luuk. ,,Wij zijn net iets te oud voor de anderen. Ik doe voor de vierde keer mee, voor ons is er niet veel uitdaging meer. Dus laten we uit verveling de boot omslaan en trekken we hem weer overeind. Of we zwemmen achter de dames aan en trekken hun boot om. Je kunt onder de Kamelenbrug door door je de mast strijken, maar je kunt ook de boot slagzij laten maken en hem er onderdoor trekken’’, zegt de leerling van het St. Michaëlcollege in Zaandam.

Zeildiploma’s

,,Ze luisteren heus wel’’, zegt Daan Sinaasappel die al op zijn achtste met zijn vader meeging naar de zeilclub. Hij heeft inmiddels alle zeildiploma’s, geeft jeugd les en zeilt wedstrijden op de zondagen in het seizoen op De Breek. ,,Leuk is als je bijvoorbeeld eens van je vader kan winnen’’, zegt hij met een lach. ,,Soms lukt dat.’’

Emma de Leth (11) knabbelt aan een speculaasje waarvan een bak vol uitnodigend op de zeilers staat te wachten. ,,Zeilen is leuk omdat ik met mijn vriendin Kathleen samen in de Pico kan praten. We hebben ook met de historische punters gevaren en daarin zelfs op muziek gedanst.’’

In het clubhuis waakt bestuurslid Margriet Zwier (50). De penningmeester en organisator van de zeilweek zorgt voor eten en drinken. ,,De jongeren weten hoe ze de boot kunnen laten omslaan, rechtop trekken en er weer inklimmen, omdat ze dat hebben getraind.’’

,,Ik ben bij de watersportvereniging betrokken sinds mijn oudste, Jort Brandsma, zeven jaar geleden is gaan zeilen. Zelf zeil ik niet, maar ik doe kantinediensten en de administratie.’’ De circa zeventig leden tellende club vindt ze ’een hele, leuke, kleine, gezellige, vriendelijke vereniging, waar mensen elkaar helpen’.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen