Opknapbeurt voor Slotkwartier Egmond

Opknapbeurt voor Slotkwartier Egmond
Het Slotkwartier, met op de voorgrond de ruïnes en daarachter van links naar rechts het oude raadhuisje, het schoolgebouw, het woonhuis en Hoeve Overslot.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Egmond aan den Hoef

Na de opknapbeurt voor het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef is er voor alle huidige gebruikers ruimte, maar ze moeten meer samenwerken, meldt de gemeente Bergen in een persbericht. Er worden ook nieuwe initiatieven verwacht aan de Slotweg.

In Hoeve Overslot verhuist het museumgedeelte met onder meer de schelpencollectie en het rariteitenkabinet naar het woonhuis en de eerste verdieping van de hoeve. De huidige bewoner, Stichting Hafre, behoudt de mogelijkheid om concerten te verzorgen op zondagmiddag en eventueel de zaterdagmiddag. Op de begane grond komt een particulier restaurant voor ’bourgondisch eten en drinken’.

In het huis tussen de school en Hoeve Overslot komt, na een renovatie, een sociale dagbesteding van een lokale bakkerij en een lokale ijssalon. Dit huis wordt door de gemeente gekocht. Samen met de verbouwing van Overslot gaat het om een investering van 2,5 miljoen.

Het oude schoolgebouw blijft het onderkomen van de Stichting Historisch Egmond. Dat wordt daarvoor aan de achterkant uitgerust met een expositieruimte en het wordt aan de binnenkant volledig gerenoveerd. Daar steekt de gemeente een miljoen euro in.

In het oude Raadhuisje komt onder andere een ruimte voor een dependance van de bibliotheek Kennemerwaard en wellicht een VVV.

Volgens de gemeente worden de huurinkomsten van de nieuwe bewoners van het Slotkwartier, zoals het restaurant, de bakkerij/ijssalon en de bibliotheek, gebruikt om de kosten van de renovatie terug te verdienen.

De buitenkant van de gebouwen blijft volgens de gemeente onveranderd. „Het zijn allemaal monumenten of beschermd dorpsgezicht, er wordt met veel respect voor de waarde van de panden gerenoveerd.”

Voor de nabijgelegen Galerie de Kapberg en de Slotkapel lijkt er vooralsnog niets te veranderen.

Martijn Mulder van Historisch Egmond is tevreden met de plannen en blij dat de plannen voor grootschalige horeca van de baan zijn. „De gemeente zei dat het in het Slotkwartier draaide om de cultuurhistorie, maar vulde dat vooral in met grootschalige horeca. Dat kan niet met elkaar en met de omwonenden. Nu hebben we een gezonde mix.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons