Dick Koopman (88) als held ingehaald op de Via Gladiola, ’Nu even zitten en een biertje’

Dick Koopman (88) als held ingehaald op de Via Gladiola, ’Nu even zitten en een biertje’
Els Koopman omhelst haar man als hij de tribune passeert.
© Foto Holland Media Combinatie
Nijmegen

Op de Via Gladiola passeert een eindeloze stoet wandelaars, bezig aan hun laatste halve kilometer van de Nijmeegse Vierdaagse. Els Koopman, een elegant jurkje aan en een wit hoedje op, tuurt de eindeloze straat af. Waar blijft haar Dick.

Dick is haar held, al meer dan zestig jaar. En vandaag is hij ook de held van Nijmegen. De tanige tachtiger loopt de Vierdaagse voor de zeventigste keer. De familie Koopman is met een flinke delegatie vanuit Alkmaar naar Nijmegen afgereisd om hem in te halen. Zussen, broers, neven, nichten, zijn zoon en dochters en een kleindochter zitten op de tribune.

Kwieke pas

De wandelaars trekken voorbij. Met een speciale app probeert de familie uit te peilen waar Dick is. En ineens is hij daar dan. Met kwieke pas loopt hij in de stoet. Maar een recordloper van zijn kaliber gaat natuurlijk niet ongemerkt de finish over. Fons de Poel heeft hem op de korrel voor zijn Vierdaagse Journaal.

Dick Koopman (88) als held ingehaald op de Via Gladiola, ’Nu even zitten en een biertje’
Even een interview in gezelschap van loopmaat Henk de Graaf.
© Foto Holland Media Combinatie

Even een praatje voor de camera dus. Dan moet de familie joelen om Dicks aandacht te trekken. Zodra hij ze in de gaten heeft snelt Dick hun kant op. Els is over het dranghek geklommen en valt haar man om de hals. Hij heeft het gered. ,,Zeventig keer de Vierdaagse, ik ben zo ontzettend trots’’, zegt Els. Ook dochter Serag krijgt een omhelzing. Zij liep de 40 kilometer, samen met haar nicht José Koopman. Beide vrouwen emigreerden voor de liefde Italië, maar zijn voor de Vierdaagse naar Nijmegen gekomen. Serag heeft het nu helemaal te pakken. ,,Het ging zo makkelijk. Dus volgend jaar doen we de 50 kilometer, is het plan. Wat wil je ook, met zo’n vader.’’

Bij de eretribune staat marsleider Henny Sackers de recordloper op te wachten. Koopman krijgt voor zijn uitzonderlijke prestatie een speciale gouden medaille. Sackers hangt hem om Koopmans nek en omhelst hem. Dick schudt handjes van de Vierdaagse-notabelen, die hier allemaal zitten en krijgt wat gladiolen uitgereikt. En voort gaat het weer. Nu samen met Els, hand in hand.

Soepel

Dicks rug helt een beetje naar links. En donderdagavond struikelde hij nog over een scheefliggende stoeptegel. ,,Ik heb hem af en toe door een dip heen moeten praten’’, zegt zijn loopvriend Kees de Graaf. ,,Maar dat hebben we allemaal.’’ De laatste etappe ging toch vrij soepel. De echte recordhouder op de Vierdaagse, Nijmegenaar Bert van der Lans, had minder geluk. Hij brak zijn sleutelbeen bij een val van de fiets na de eerste etappe en moest afhaken.

Van der Lans loopt evengoed nog één vierdaagse voor op de Alkmaarder. De vraag of hij de recordhouder voorbijgaat wil Dick Koopman niet horen. Natuurlijk hoopt hij volgend jaar weer mee te doen. ,,Maar ik hoop dat Bert er dan ook weer bij is.’’ En Els zegt: ,,Ik vind het zo erg voor hem. Als ik thuis ben ga ik hem meteen bellen.’’

Dick Koopman (88) als held ingehaald op de Via Gladiola, ’Nu even zitten en een biertje’
Dochters Sippora en Datna lopen voor hun vader uit met het spandoek dat ze hebben laten maken.
© Foto Holland Media Combinatie

Spandoek

Dochters Dafna en Sippora hebben een spandoek laten maken. ’Dick, 70 keer de Vierdaagse. We zijn trots op je’, staat erop. Ze lopen met het spandoek voor hem uit naar de finish. Het publiek langs de kant applaudisseert en joelt nog luider dan voor de andere lopers. Vlakbij de finish moet Dick nog weer langs drie cameraploegjes. ,,Wat een plichtplegingen allemaal’’, reageert hij. Na 120 kilometer wandelen wil hij nu maar één ding: zitten en een biertje. In het feestgedruis achter de finish komt dat helemaal goed.

Lees ook: Alkmaarder Dick Koopman (88) loopt Vierdaagse voor 70e keer uit [video]

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons