Premium

Glasvezel in Alkmaar-Zuid komt naast bestaande netwerk

Alkmaar,

,Internet blijft groeien. Daarom sluiten we uw buurt aan op glasvezel”. Met die leus is KPN begonnen met de aanleg van supersnel internet in Alkmaar-Zuid.

Een ’open netwerk’ wordt het, aldus KPN, waar ’u zelf de provider kunt kiezen die het best bij u past’. Maar in het lijstje van providers dat KPN vervolgens verschaft, ontbreekt bijvoorbeeld de grote concurrent van KPN, VodafoneZiggo.

De gemeente Alkmaar steunt KPN van harte. En dat werpt de vraag op of de gemeente hier niet één marktpartij bevoordeeld boven de rest.

Nee, zegt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Want het is niet KPN zelf dat de glasvezels in de grond legt, het is ’KPNNetwerk’, juridisch een onafhankelijk bedrijf. En mocht Ziggo gebruik willen maken van dat net, dan moet KPNNetwerk dat toestaan. Zo is de wet.

Wil niet

Maar Ziggo wil niet. ,,Wij hebben namelijk al een landelijk hoofdnetwerk met ruim 40.000km glasvezel liggen, ook in Alkmaar.” Wel is er een verschil: de KPN-glasvezel loopt tot in de meterkast bij de mensen thuis, die van Ziggo tot de wijkkast. Vanaf daar loopt er een gewoon koperdraadje naar de woningen, een coax-kabel. Ziggo spreekt dan ook van een glascoax-net.

Even snel

En voor wie mocht denken dat dit minderwaardig is heeft Ziggo nieuws: Met speciale technieken zegt het bedrijf ook via het koperdraadje nu al internetsnelheden te kunnen aanbieden tot 500 Mbit per seconde. Dat is evenveel als de betere pakketten die KPN via de glasvezel levert.

Ziggo zegt vanaf volgend jaar die snelheid te gaan verdubbelen.

Het KPN-glasvezelnet wordt nu uitgerold binnen de rechthoek Vondelstraat/Willem de Zwijgerlaan/Kennemerstraatweg/Nieuwlandersingel. Heeft het voor de Ziggoklanten daar dan wel zin om de KPN-vezels tot hun meterkast toe te laten? Ja, zegt KPN. Gewoon doen. Het is immers volkomen gratis. Als je nu weigert, maar je later bedenkt, dan kost zo’n glasvezelaansluiting veel geld.

Bij het oude

Op zich gebeurt er ook niet meer dan dat de glasvezel naast de Ziggo-coax in de meterkast komt te liggen.

Voor wie van de gelegenheid gebruik wil maken om Ziggo te dumpen, wordt de coax ’afgedopt’ en wordt het KPN-net verder het huis in geleid.

Wie Ziggo-fan is en wil blijven hoeft niets te doen. Op dat ene ongebruikte glasvezeltje na in de meterkast blijft alles bij het oude.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen