Hoek Hoveniers uit Ursem verwerkt gemaaid gras tot bodemverbeteraar

Hoek Hoveniers uit Ursem verwerkt gemaaid gras tot bodemverbeteraar
Het ruwe gras ondergaat een speciale behandeling met bacteriën, schimmels en mineralen.
© Foto HMC
Ursem

Hoek Hoveniers uit Ursem verwerkt gras van de Alkmaarse plantsoenendienst tot bodemverbeteraar. Deze compost wordt vervolgens weer hergebruikt door regionale bietentelers en bloembollenkwekers, laat Stadswerk072 in een speciale verklaring weten.

Wat deze samenwerking bijzonder maakt, is het zogeheten Bokashi-principe dat Hoek Hoveniers toepast bij de verwerking van gemaaid gras tot compost. Bokashi is de Japanse term voor ’goed gefermenteerd materiaal’.

Het ruwe gras ondergaat een speciale behandeling met bacteriën, schimmels en mineralen. Die worden over het maaisel heen gespoten en vervolgens wordt het gehele mengsel luchtdicht afgedekt. Na een conserveringsperiode van acht weken is het proces afgerond en is de Bokashi klaar om als grondverbeteraar uit te rijden over agrarisch land.

Stadswerk072 heeft slechts een afnemer binnen de eigen gemeentegrens weten te strikken voor hergebruik. ,,De gemeente ziet graag dat in de nabije toekomst al het vrijkomende gras binnen de gemeentegrens wordt afgenomen”, aldus een woordvoerder. ,,Dat past ook beter binnen de duurzaamheidsdoelstellingen van Alkmaar.’’

Energie

Het grote verschil tussen Bokashi en de traditionele wijze van compostproductie is volgens Stadswerk072 dat bij Bokashi ’alle energie behouden blijft en er tijdens de verwerking geen CO2 wordt uitgestoten’. Verder blijft er meer van het product behouden omdat het gras bij lage temperaturen en zonder zuurstof wordt verwerkt.

Steeds meer gemeenten zoeken naar milieuverantwoorde methoden voor de biologische verwerking van eigen grasmaaisel. In grotere gemeenten zoals Alkmaar gaat het al snel om hoeveelheden van veertienhonderd ton. Regionale verwerking van gemaaid gras heeft de voorkeur, laat de gemeentelijke woordvoerder weten. ,,Hierdoor heb je aanzienlijk minder transportkosten en je vermijdt er ook stortkosten mee.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons