Nour Mardini: ’In de stad waar ik woonde is alles kapot’

Nour Mardini: ’In de stad waar ik woonde is alles kapot’
Nour Mardini. ,,Mijn doel is om ook in Nederland als acteur en theatermaker mijn geld te verdienen.”
Obdam

Nour Mardini (41) is afkomstig uit de Syrische stad Douma. In zijn thuisland werkte hij als theatermaker, acteur en muzikant. Nour is getrouwd en woont sinds 2016 in Obdam. Daar leerde hij Fleur Samuels-Schouten kennen. Samen doen zij hun verhaal in een nieuwe aflevering van de serie ’Verhalen van Ver’.

,,In Douma, dat als een van de eerste Syrische steden in opstand kwam tegen Assad, was het niet veilig”, vertelt Nour. ,,Mijn vrouw en ik zijn daarom in 2012 naar Damascus vertrokken. Na vier maanden gingen we naar Libanon en daarna naar Egypte. Daar hebben we ongeveer drie jaar gewoond, maar het was er niet veilig. Ze wilden daar geen nieuwkomers hebben. ’Er wonen hier al meer dan negentig miljoen mensen, waarom komen jullie hier?’ We waren er niet welkom.”

Zijn broer Ab bevond zich in eenzelfde situatie in Jordanië. ,,Daarom besloten we om naar Europa te vertrekken. Onze vrouwen gingen naar Damascus, omdat de problemen daar alleen voor mannen golden. Wij vluchtten via Turkije en Griekenland naar Nederland.”

Lees ook: Fleur Samuels sloot bij toneelvereniging in Obdam vriendschap met uit Syrië gevluchte Nour Mardini

Nour en zijn broer verbleven in verschillende asielzoekerscentra. ,,Ik denk in totaal zeven of acht. Na bijna een jaar konden we in Obdam gaan wonen. En op 5 november 2016 is ook mijn vrouw Noura hier naartoe gekomen. Al mijn vier broers zijn weg uit Syrië. Mijn ouders wonen er nog wel. In Damascus. Het is niet veilig om terug te gaan naar Douma. Alles is weg, alles is kapot.”

Lees ook: Uit Syrië gevluchte Nour Mardini voelt als familie voor Obdamse schooljuf Fleur Samuels

,,Mijn doel is om in Nederland een goede acteur te worden”, vervolgt hij. ,,Ik heb nu al in een paar voorstellingen gespeeld. Ook ga ik muziekles geven aan kinderen op de basisschool, met een Arabisch instrument, de daraboukka. En ik werk als vrijwilliger met ouderen, bij zorgcentrum Snijdersveld hier in Obdam.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons