Fleur Samuels sloot bij toneelvereniging in Obdam vriendschap met uit Syrië gevluchte Nour Mardini

Fleur Samuels sloot bij toneelvereniging in Obdam vriendschap met uit Syrië gevluchte Nour Mardini
Fleur Samuels-Schouten: ,,Ik kreeg Nour op een presenteerblaadje aangeboden.”
Obdam

De 39-jarige Fleur Samuels-Schouten is getrouwd en heeft vier kinderen. De geboren en getogen Obdamse werkt als juf op basisschool De Dubbele Punt in Aartswoud. Drie jaar geleden leerde ze op de toneelvereniging in Obdam de uit Syrië gevluchte Nour Mardini kennen. Samen komen zij aan het woord in een nieuwe aflevering van Verhalen van Ver.

,,In mijn vrije tijd doe ik veel bij de plaatselijke toneelvereniging”, vertelt Fleur. ,,Drie jaar geleden werden we benaderd door het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie. Zij vertelden dat er een nieuwkomer in Obdam zou komen wonen. Hij had in Syrië als acteur gewerkt en ze zochten iets dat hem zou helpen om nieuwe vrienden te maken, iets dat in zijn straatje paste. Ze hadden Obdam opgezocht op Google en waren zo bij onze toneelvereniging uitgekomen. Dat leek ze een mooie ingang.”

Fleur en consorten bereidden zich op dat moment voor op de voorstelling ’Heerlijk avondje van Sinterklaas’. ,,We zeiden: ’Nou leuk, stuur maar langs’. En zo heb ik Nour eind augustus voor het eerst ontmoet tijdens de repetitie. Hij kwam daarna elke maandagavond. We gaven hem een tekstboekje, zodat hij mee kon lezen en mee kon luisteren. In die periode praatten we nog veel Engels met elkaar.” Een glimlach verschijnt op haar gezicht. ,,Het was vooral heel grappig om iemand die niet uit Nederland komt uit te leggen wat het Sinterklaasfeest is. Dat was meteen een goede binnenkomer.”

,,Toen de vluchtelingenstroom naar Nederland op zijn hoogtepunt was, wilde ik iets doen”, vervolgt Fleur. ,,Ik dacht: ’Als we nou allemaal één iemand helpen, schiet het tenminste een beetje op’. Dan komt het wel goed. En daarna kreeg ik Nour min of meer op een presenteerblaadje aangeboden.”

Lees meer: Uit Syrië gevluchte Nour Mardini voelt als familie voor Obdamse schooljuf Fleur Samuels

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons