Tourmalet geen geliefde berg voor Nederlanders [met interactief kaartje]

Tourmalet geen geliefde berg voor Nederlanders [met interactief kaartje]
Tarbes

Met de veertiende etappe van Tarbes naar de top van de Tourmalet begint voor het peloton het hooggebergte pas echt. De bergrit over 117 kilometer eindigt op de Col du Tourmalet, met 2115 meter hoogte een beklimming van de buitencategorie.

Tarbes is vooral bekend als startplaats van Touretappes. Slechts twee keer finishte een etappe in de Zuid-Franse stad. De eerste keer was in een beruchte rit in 1951 met startplaats Dax. Wim van Est had als eerste Nederlander ooit de gele trui veroverd. De dag na het behalen van die mijlpaal miste de Nederlander in de afdaling van de Col d'Aubisque een bocht en stortte in een ravijn. Hij moest opgeven, Tarbes bleef voor hem onbereikbaar.

De Tourmalet is voor Nederlanders ook geen geliefde plek. Al meer dan tachtig keer werd de col beklommen in de Tour en nog nooit kwam een Nederlander er als eerste boven. De laatste keer dat de Tourmalet werd beklommen was halverwege de negentiende etappe vorig jaar. Als eerste boven was de latere winnaar van het bergklassement dat jaar, de huidige geletruidrager Julian Alaphilippe

Meer nieuws uit Sport

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons