Test Consumentenbond: acht gevaarlijke traphekjes

Test Consumentenbond: acht gevaarlijke traphekjes
© Foto Consumentenbond

Bij de jaarlijkse traphekjestest van de Consumentenbond blijken acht hekjes zo gevaarlijk dat ze het rapportcijfer 1 krijgen en het predicaat ’Afrader’.

Veel van deze hekjes blijken levensgevaarlijk als ze alleen met de meegeleverde plakstrips zijn vastgezet. Fabrikanten adviseren in de handleiding vaak om de hekjes met plakstrips óf schroeven te bevestigen. Maar tijdens de duurtest vielen veel hekjes die alleen met plakstrips vastzaten uit de deur-, muur-, of trapopening, of ze verschoven.

De Consumentenbond roept fabrikanten op hun handleidingen direct aan te passen en gebruikers duidelijk te instrueren dat ze de hekjes altijd (ook) met schroeven vastzetten.

Twee andere hekjes in de test braken na een botsing met een gewicht van 10 kilo. Ook werkte de automatische sluiting van twee hekjes niet goed.

Afraders

De Consumentenbond testte vijftien traphekjes volgens de Europese veiligheidsnorm 1930:2011. De volgende traphekjes zijn afraders:

[ "BabyDan Premier klemhekje (het oude model doorstond deze test wél)", "BabyDan Perfect Close", "Lindam Sure Shut Orto", "Dreambaby Chelsea Autoclose", "Childhome Maestro deur/traphek wit", "Childhome Maestro deur/traphek hout", "Safety 1st Easy Close Metal Extra Tall", "Safety 1st Auto Close metaal wit" ]

De testresultaten worden gedeeld met de toezichthouder Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA.

Zwarte lijst

De Consumentenbond is teleurgesteld in het resultaat. In 2018 kwamen traphekjes voor het eerst zonder problemen uit de test. In eerdere testen stuitte de Consumentenbond regelmatig op onveilige traphekjes. Deze zijn nieuw niet meer te koop, maar nog wel tweedehands beschikbaar of in gebruik. Om die reden heeft de Consumentenbond een zwarte lijst opgesteld met alle onveilige traphekjes.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de ombudsman? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsman

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons