Premium

Stichting over Velsense kledingcontainers: ’Laatst zaten er zes mayonaise-emmers in’

Stichting over Velsense kledingcontainers: ’Laatst zaten er zes mayonaise-emmers in’
Vrijwilligers van de stichting OIG-IHD legen dagelijks de kledingcontainers in de gemeente Velsen.
© United Photos/Paul Vreeker
Velsen

In de Velsense kledingcontainers wordt steeds vaker afval aangetroffen. „Ook wij hebben er last van. Ongeveer tien tot vijftien procent is vuilnis”, reageert secretaris Aad Meiland van de Velsense stichting OIG-IHD op het landelijke nieuws dat kledingcontainers worden gebruikt als afvaldump.

Het valt Meiland op dat de afvaldumping met de tijd erger is geworden.

„Toevallig heeft onze voorzitter een maand geleden een brief naar burgemeester en wethouders gestuurd met de klacht dat het echt niet langer kan. Het gaat niet goed zo, er zit ontzettend veel vuiligheid in de kledingcontainers. Die bij het stadhuis is het ergst. Daarin zaten laatst zes lege mayonaise-emmers. Dat is te smerig.”

Mooie kleding

„Voorheen was het niet nodig om vuilnis bij ons in de containers te doen. Misschien kunnen inwoners van Velsen een pasje krijgen dat op alle containers past, zodat ze ergens anders heen kunnen als hun eigen container vol is. Ik kan bijvoorbeeld alleen in de twee containers bij mij in de buurt, maar niet in die bij het stadhuis of Santpoort-Zuid”, aldus Meiland.

Volgens Meiland heeft de stichting een behoorlijke goodwill onder de bewoners. „We krijgen mooie kleding aangeleverd. Zonder kleding zijn we nergens. Daarvan betalen we het vervoer voor mensen die slecht ter been zijn”, legt hij uit.

OIG-IHD is een stichting die draait op vrijwilligers en vervoer aanbiedt aan ouderen en gehandicapten voor wie openbaar vervoer niet mogelijk is. De donateurs van de stichting – dat zijn er zo’n zevenhonderd – betalen een euro per rit. Ongeveer 120 vrijwilligers werken voor de stichting.

Veertien containers

Om het vervoer te kunnen bekostigen, verkoopt de stichting kleding. In de gemeente Velsen staan veertien containers waarin Velsenaren kleding kunnen doneren.

Meerdere keren per week worden de bakken geleegd. Op maandag en dinsdag is de sortering en op woensdagochtend wordt de kleding verkocht in de winkel aan de Industriestraat in IJmuiden. „Dan loopt het storm”, weet Meiland. „Alles wat we niet verkopen, gaat naar een opkoper in het havengebied. We hebben dus elke week nieuwe kleding.”

Binnenkort worden vijf ondergrondse containers vervangen voor bovengrondse bakken. Dat zijn onder meer de inzamelingsplekken in Velserbroek, Santpoort-Zuid (bij de nieuwe Dekamarkt) en op het vernieuwde Kennemerplein bij de Vomar in IJmuiden.

De ondergrondse bak in de IJmuidense Esdoornstraat gaat weg en er komt een bovengrondse voor in de plaats bij het Telstar-stadion in Velsen-Zuid. De Doorneberglaan in IJmuiden, vlakbij de Dekamarkt aan het Zeewijkplein, krijgt weer een bovengrondse terug.

In de zomervakantie worden de kledingcontainers wel geleegd, maar de winkel is tot eind augustus gesloten.

Stichting koopt pand

De stichting OIG-IHD heeft deze week haar handtekening gezet onder een koopcontract. De gemeente heeft het pand aan de Abelenstraat 1 in IJmuiden, waarin de stichting kantoor houdt en een activiteitenzaaltje zit, aan de OIG-IHD verkocht. „We zijn er heel blij mee”, reageert secretaris Aad Meiland. „Uiteindelijk is dit goedkoper. Het scheelt een behoorlijk bedrag aan huur. We moeten het natuurlijk zelf onderhouden, maar het pand is prima. Vorig jaar is er nog een nieuw dak op gegaan.”

Meer nieuws uit IJmond