West-Friese kersen verleidelijk lekker

West-Friese kersen verleidelijk lekker
Kersen van eigen bodem bij Perry Groot in Hem vallen goed in de smaak.
© Foto Marcel Rob
Hem

Ze zijn vijf dagen later dit jaar, maar dat komt de smaak alleen maar ten goede. Het is weer volop kersentijd.

Ook bij kersenteler Perry Groot in Hem zijn alle verloven ingetrokken. ,,De bomen hangen ramvol. Beter dan dit moment wordt het niet’’, verzekert Groot die met man en macht in touw is de kersen te oogsten. Groot denkt met gemengde gevoelens terug aan de legendarische zomer van 2018, vanwege de ongekende droogte. ,,Toen waren de kersen kwalitatief wat minder, maar het is wel lekker werken onder droge omstandigheden. Gelukkig hebben we voldoende mogelijkheden om zelf kunstmatig water te geven.’’ Net als zijn collega Erik Appelman (Wognum) heeft ook Groot een grote kersenkraam opgetuigd en aan de weg geïnstalleerd. Daar is het een komen en gaan van fijnproevers die elk jaar weer uitkijken naar de oogst van eigen bodem, weet Groot. ,,’s Morgens geplukt en ’s middags gegeten. Hoe vers wil je ze hebben? Kersen uit je eigen streek, duurzamer kan het echt niet.’’ Bij Groot kost een pondje kersen 3,50 euro en daarmee zit hij op hetzelfde niveau als vakgenoten met een kraampje. ,,Als ik erboven of eronder zit, toetert dat via Facebook rond en dan rijden ze zo je kraam voorbij.’’ Groot begroet dagelijks veel toeristen, e-bikers en vooral fijnproevers met smaak voor verse kersen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editie



Volg ons