Premium

Ultieme poging om gefrustreerde burgers bij Oostelijke Vechtplassen te betrekken: Zetel bij stuurgroep

Wijdemeren

Achter de schermen wordt getracht een federatie te vormen van alle belangenverenigingen betrokken bij de plannen voor de Oostelijke Vechtplassen.

Plan is om de vertegenwoordiger van al die groepen een stem te geven bij de al bestaande stuurgroep, waarin 21 organisaties vertegenwoordigd zijn, die een centrale rol speelt in de besluitvorming rond het plassengebied. In de waterrijke regio moet tot 2027 voor zo’n kleine tachtig miljoen worden geïnvesteerd, in onder meer het schoonmaken van de plassen (bagger wegwerken), scheppen van nieuwe natuur en stimuleren van de recreatie. Daarvoor krijgen de 21 organisaties (waaronder gemeenten, provincies, Natuurmonumenten, Waternet) lang niet overal de handen op elkaar.

Alleen al plannen voor een nieuwe vaarroute langs de Horndijk en een doorgang voor bootjes over de ’s-Gravelandse Vaart zorgden afgelopen drie maanden voor flink wat commotie en weerstand bij buurtbewoners. Vorige week dinsdag nog kwamen er ruim zestig omwonenden, merendeels leden van de vorige maand opgerichte stichting Behoud Erfgoed ’s-Gravelandse Vaart, naar een informatiebijeenkomst die vooral door hun aanwezigheid leidde tot een hooglopende discussie.

Bij de beleidsmakers lijkt het besef door te dringen dat er wat moet gebeuren nu omwonenden zich steeds meer roeren. Vandaar het idee van een federatie van bewonersverenigingen, waar een aantal betrokkenen ook mee aan de slag is gegaan. Of het ook daadwerkelijk tot zo’n vertegenwoordiging komt en of alle, soms uiteenlopende, belangen zich door één iemand willen laten vertegenwoordigen moet nog blijken.

,,Zal moeilijk zijn, met maar één stem. Maar het is een ultieme poging ons erbij te betrekken. Ook omdat velen van ons zich niet goed geïnformeerd voelen”, aldus voorzitter Jan de Leers van stichting Behoud ’s-Gravelandse Vaart.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen