Premium

Pas geslaagde timmerman van Heerhugowaardse school wil op ’WK voor beroepen’ in Rusland hoge ogen gooien

Pas geslaagde timmerman van Heerhugowaardse school wil op ’WK voor beroepen’ in Rusland hoge ogen gooien
Robin Berkhout is bij Espeq in Heerhugowaard al druk aan het trainen voor het ’WK voor beroepen’.
© Foto Erna Faust
Heerhugowaard

Zwaluwstaart-, schuin- en halfhoutverbindingen. Afkortzaag, bovenfrees plus Japanse trekzaag. Robin Berkhout (19) kan de technieken en gereedschappen die hij nodig heeft voor de bouw van een kapconstructie intussen wel dromen.

Dat moet ook, want de pas geslaagde allround timmerman (mbo-niveau 3) van het Horizon College en de bouw-/techniekcampus van Espeq Bedrijfsopleidingen in Heerhugowaard moet binnenkort vlammen.

Vaardigheden

Tijdens de Worldskills in het Russische Kazan (22-27 augustus), de tweejaarlijkse ’wereldkampioenschappen voor beroepen’, moet de Andijker al zijn kennis en vaardigheden aanspreken om namens Nederland hoge ogen te gooien.

,,Daarvoor ben ik hard in training’’, zegt Berkhout, die na de zomervakantie doorgaat met de opleiding tot uitvoerder (mbo-niveau 4).

,,Ik zit geen dag stil, volg naast trainingsdagen ook Engelse les. Want je moet daar wel snappen wat er straks precies tegen je wordt gezegd.’’

Kapconstructie

In de stad aan de Wolga met ruim een miljoen inwoners krijgt de timmerman straks verdeeld over vier wedstrijddagen 24 uur de tijd voor het maken van een kapconstructie.

,,Die moet je uittekenen, de elementen ervoor maken, opbouwen en overeind zetten’’, somt hij op.

Trainingsuren

,,Om mee te mogen doen, moet je 350 trainingsuren hebben gemaakt en alles vastleggen in verslagen. Via een testopdracht met meerdere modules, die alle finalisten krijgen, kijkt de organisatie wat het niveau is. In mijn categorie neem ik het op tegen vijftien anderen.’’

Berkhout heeft zijn Worldskills-ticket en lidmaatschap van ’Team NL’ te danken aan zijn overwinning afgelopen voorjaar bij de landelijke mbo-vakwedstrijden.

In totaal worden dertig Nederlandse scholieren, onder wie ook enkele streekgenoten (zie kaders onder dit verhaal) naar Kazan afgevaardigd.

Vlaggenparade

Bij de 45e ’WK voor beroepen’ komen in totaal 1600 deelnemers uit zestig landen bij 56 beroepen in actie. ,,Er is een openingsceremonie, vlaggenparade. Wat dat betreft zijn het net Olympische Spelen. Het Wilhelmus? Ja, dat ken ik. Een beetje.’’

Het evenement wordt uiterst serieus benaderd, inclusief teambuildingsdagen en mediatraining. Berkhout laat het allemaal rustig op zich af komen, al vindt hij het best spannend.

Vliegen

,,Naar Rusland ben ik nooit geweest. En het is ook de allereerste keer in mijn leven dat ik ga vliegen. We zijn ooit eens met de auto op vakantie in Frankrijk geweest, verder altijd in Nederland gebleven.’’

In totaal verblijft de West-Fries zo’n twee weken in Kazan. Waarbij de focus ligt op presteren.

Buffelen

,,Elke wedstrijddag is het drie uur werken, een uur pauze en dan weer drie uur werken. Om dat hele houtskelet in elkaar te zetten, wordt het flink buffelen. Er zit wel druk op, het is een strakke planning. Je hebt bijna geen tijd om na te denken, laat staan foutjes te maken. Dan kun je een medaille wel vergeten.’’

Op sommige momenten is er tijd voor ontspanning. Dan gaat hij andere Nederlanders aanmoedigen. Ook staat er een bezoek aan een school in de buurt op het programma, om activiteiten met kinderen te ondernemen.

Avontuur

,,Veel vrije tijd om de toerist uit te hangen of even de stad in te gaan, is er niet. Evengoed heb ik veel zin in dit avontuur’’, zegt hij.

,,Ik ga voor sowieso voor goud. In de bouw bestaat er dan wel een schreeuwend tekort aan personeel en kom ik evengoed aan de bak, dit staat ondanks het resultaat goed op mijn cv.’’

Meubelmaker

In Kazan komen nog vier deelnemers uit de regio in actie: gastvrouw Fabienne Bakker (20) uit Alkmaar, meubelmaker Guus van Velthuijsen (20) uit Graft-De Rijp, patissier Bas Klarenbeek uit Hillegom (Horizon College in Heerhugowaard) plus kok Jasper Panis uit Hoogwoud.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen