Gebruikers Skatepark Hollandia bang voor gevolgen na klachten over geluidsoverlast [video]

Ferris Houthuijsen beoefent zijn sport in Skatepark Hollandia. Op de achtergrond het appartementengebouw.
© Foto HMC / Eric Molenaar
Hoorn

Mensen die in het appartementengebouw nabij Skatepark Hollandia wonen hebben bij de gemeente meermalen geklaagd over geluidsoverlast.

Gebruikers van het skatepleintje in het Julianapark zijn nu bang dat de gemeente het wil sluiten. Ze proberen een manier te vinden om de klagers tegemoet te komen.

Quarterpipes, hellingen, blokken, rails: sporters op wieltjes kunnen zich in het skatepark uitleven. Als het droog is, is er bijna altijd wel volk.

Stoere knullen met een stuntstep, gehelmde jongens met een BMX-fiets, dudes met skateboard, maar ook ’oudere jongeren’ van 40 en 50 komen er stunten met hun board of skates. Allemaal willen ze het skatepark graag behouden: ,,Het is het enige van deze omvang in de hele regio.’’

Oplossing

Caine Ruiz, medewerker van Team Sport van de gemeente Hoorn, had via de Facebookpagina van Skatepark Hollandia een bijeenkomst belegd ’om een oplossing te bedenken voor alle klachten’. Dertien betrokkenen, onder wie iemand die vlakbij woont, maar geen overlast heeft, kwamen bij elkaar in Manifesto. Daar bleek dat er grofweg twee klachten zijn die regelmatig terugkeren. Het lawaai van op de grond klappende skateboards en overlast - ’gelal en geschreeuw’ - van mensen die er na tien uur ’s avonds nog zijn.

Hangjongeren

Dat laatste zouden wel eens hangjongeren kunnen zijn, die niets met het skatepark te maken hebben, menen verschillende gebruikers.

Wat de klacht over het geklap van skateboards betreft, daar kun je geen demper op zetten. Skater Jurre Kuhlemaijer (39) uit De Goorn: ,,Als je zo’n park neerlegt ga je geluid hebben.’’

De indruk bestaat wel dat balkonnetjes van het appartementengebouw - dat Aquadence Luyendijck heet, maar in de volksmond ’skischans’ wordt genoemd - als klankkast geluiden versterken. De sporters laten niet ongenoemd dat het skatepark er al was toen het uit 2001 stammende appartementengebouw nog gebouwd moest worden.

Skateboarder Jim Vroling kreeg bijval voor zijn idee om een hoger hek rond het skatepark te plaatsen, van een meter of twee met bij voorbeeld een codeslot op het hek, dat om tien uur ’s avonds wordt gesloten. ,,Dat wordt nu al bij veel skateparken gedaan.’’ Vraag is dan natuurlijk wel wie het hek tijdig sluit en ’s morgens weer opent.

Verplaatsing

Een andere mogelijkheid is verplaatsing van het skatepark.

Los van het feit dat veel van de obstakels een verhuizing niet zullen overleven, is de vraag waarheen. Een plek naast de brandweerkazerne werd genoemd, of een achteraf liggend veld van Hollandia, dat niet wordt gebruikt. Maar de vrees is dat een alternatieve plek bij andere omwonenden overlast gaat geven, of zo afgelegen is dat toezicht ontbreekt en het met name voor kinderen onveilig wordt.

De skaters waren het er over eens dat voorkomen moet worden dat de ene sportaccommodatie wordt afgebroken terwijl de andere nog gebouwd moet worden. John Kleverlaan, mede-eigenaar van het Hoornse indoor-skatepark Sam City, waarschuwde dat het elders vaker voorkwam dat de nieuwe skatebaan er dan helemaal niet meer komt.

Gesprek

Afgesproken is nu, na te gaan wat de klachten precies zijn, en eventueel een gesprek te hebben met de verantwoordelijke wethouders en de klagende bewoners.

Volgens de gemeentelijke wijkcoördinator Frans van Barneveld is sluiting van het skatepark ’niet aan de orde’.

Er is een paar maanden geleden een gesprek geweest met twee bewoners van Aquadence en de wethouders Kholoud Al Mobayed en Simon Broersma. Hierbij is afgesproken dat melding wordt gemaakt als sprake is van overlast, en dat er na tien uur s avonds politie of handhaving op af gaat.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen