Premium

Badmintonner Jacco Arends uit Haarlem zet punt achter lange internationale loopbaan

Badmintonner Jacco Arends uit Haarlem zet punt achter lange internationale loopbaan
Jacco Arends: ,,Er blijft wel iets heel vervelends hangen in mijn hoofd dat ik uiteindelijk toch niet alles uit mijn carrière heb kunnen halen.”
© Foto ANP/Remko de Waal
Haarlem

Op zesjarige leeftijd begon Jacco Arends uit de Kleverparkbuurt bij Duinwijck met de eerste beginselen van badminton. Het was de opmaat naar een succesvolle internationale carriere. Deze week maakte de Haarlemmer bekend te stoppen.

Als kleine jongen was zijn eerste doel het eerste team te halen van de 26-voudig landskampioen.

Dat lukte en het bleek de start van een succesvolle internationale carrière die hem onder meer in het gemengddubbel een bronzen medaille opleverde op het EK 2016 met partner Selena Piek en als ultieme beloning deelname aan de Olympische spelen van Rio 2016, waar ze overigens ver van het podium bleven.

Voortdurend nieuwe doelen stellend stond voor de dubbelspelspecialist deelname aan de Spelen 2020 in Tokio met stip als eerste genoteerd op het lijstje maar dan wel als meest logische keus opnieuw in het gemengd dubbel.

Het onderdeel waarin de Haarlemmer zich het meest thuis voelt en waarin zijn kwaliteiten het beste tot uiting komen.

Lees ook: Duinwijck prolongeert na ware thriller de badmintonlandstitel [video]

Ontbinden

Badminton Nederland besloot dit jaar echter om na een succesvolle periode van veertien jaar het koppel Piek/Arends op een ongelukkig moment, namelijk drie maanden voor de start van de kwalificatieperiode voor de Spelen, te ontbinden en Piek te koppelen aan Robin Tabeling in wie de bond meer vertrouwen heeft.

Lees ook: Badmintonbond haalt Arends en Piek uit elkaar: ’Het moment vind ik wat ongelukkig’

Arends kreeg de Limburgse Cheryl Seinen als nieuwe partner toegewezen, maar dit duo werd na een korte proefperiode alweer ontbonden. Arends mocht het van de bond alleen nog verder gaan proberen met Ruben Jille in het mannendubbel.

,,Na lang wikken en wegen zag ik het doel Tokio 2020 langzaam steeds verder uit beeld verdwijnen. En er zijn voor mij te weinig mogelijkheden om mij verder te ontwikkelen, wat voor mij altijd een voorwaarde is geweest om fulltime topsport te bedrijven”, zegt een teleurgestelde Arends.

Badmintoninsiders weten dat de situatie op nationaal trainingscentrum Papendal niet ideaal is de laatste maanden en dat is een understatement. Zo stapt technisch directeur Victor Anfiloff al na anderhalf jaar, ondanks zeer ambitieuze doelstellingen over de positionering van het Nederlandse badminton in de wereld, per 10 augustus over naar het beachvolleybal. De sport waar hij vandaan komt.

Het is onbegrijpelijk dat hij op zo’n moment de bond verlaat ondanks een contract dat doorliep tot en met de Spelen van 2020. Nieuwe geschikte kandidaten liggen namelijk absoluut niet voor het oprapen en het gebrek aan voldoende sturing hindert de sporters.

De Deense Jonas Lyduch was onlangs namelijk ook al gestopt als bondscoach van de singelaars maar blijft nu met kunst en vliegwerk aan vanuit Denemarken.

Alles bij elkaar waren er voldoende redenen voor Arends om te stoppen.

,, Fysiek ben ik na mijn knieoperatie in december weer honderd procent dus er blijft wel iets heel vervelends hangen in mijn hoofd dat ik uiteindelijk toch niet alles uit mijn carrière heb kunnen halen. Ik blijf nog wel enige tijd doortrainen en competitie spelen voor het Deens Vendsyssel en ik ben ook in principe voor mijn club Duinwijck vaker beschikbaar”, zegt de Haarlemmer.

Psychologie

Daarna zal de Haarlemmer na een lange carrière als topsporter moeten wennen aan het ’gewone’ leven. Tijdens zijn loopbaan behaalde hij zijn master psychologie en met behulp van NOC*NSF gaat hij uitvogelen op welke manier hij deze opleiding het beste kan benutten in een passende baan.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen