Basisscholieren in Sint Pancras gaan samen professionele film maken

Sint Pancras

Het is momenteel muisstil in de drie basisscholen in Sint Pancras: de eerste week van de schoolvakantie zit er nog niet eens op. Straks, na de vakantie, begint in de scholen het project ’Workshop De Ontdekkingsreis’. Het is een avontuur waarbij de scholieren van de bovenbouw meemaken hoe het is om met elkaar een professionele film in elkaar te zetten.

Op 27 augustus starten scholieren van de bovenbouw van Het Baken, Paus Johannes en De Phoenix met de eerste van twaalf bijeenkomsten. Het project wordt begeleid door acteur/regisseur Torsten Colijn. Hij koos bewust voor Sint Pancras: „Een geografisch afgebakend gebied met een eigen identiteit.” Tijdens de audities heeft hij al kennis gemaakt met de scholieren en hij is enthousiast. „Ik leg de lat hoog; in plaats van aparte films, ga ik met hen één doorlopend verhaal maken.”

’Aanmoedigen’

Wethouder Nils Langedijk (Onderwijs en Cultuur) is content: „Mooi om te zien dat in Langedijk cultuur en onderwijs samen opgaan en zo een bijdrage leveren aan zelfontplooiing van scholieren.’’ Hij spreekt van ’een project wat ik alleen maar kan aanmoedigen’. Normaliter worden de workshops gefinancierd met een kleine bijdrage van de ouders. Het project in Sint Pancras wordt bij wijze van proef gefinancierd door de gemeente en Art.1, kenniscentrum discriminatie Nederland. Colijn: „Deze financiering is heel belangrijk. Het is een ongelooflijke luxe om vooraf te weten dat we meerdere films kunnen maken, want dat betekent dat we de diepte in kunnen.”

De workshop komt voort uit het brein van Joey Kugelmann uit Zuid-Scharwoude. Zes jaar geleden werd een aarzelende start gemaakt maar inmiddels is WDO actief in heel het land. Ook in Langedijk doen al een aantal basisscholen mee.

Het doel van de workshop is het maken van een film. ,,Daarnaast zijn de leerlingen onbewust met zelfontwikkeling bezig. Het is niet alleen goed voor hun zelfvertrouwen, maar ze leren ook omgaan met verantwoordelijkheid. Een film maken is leuk, maar het is ook hard werken”, aldus Colijn.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen