Vier appartementen in leegstaande kerk Broek op Langedijk

Vier appartementen in leegstaande kerk Broek op Langedijk
Het leegstaande kerkgebouw, links van het oude postkantoor.
© Archieffoto
Broek op Langedijk

Er zijn plannen om het voormalige kerkgebouw aan de Dorpsstraat 73 in Broek op Langedijk te verbouwen, zodat er vier appartementen gerealiseerd kunnen worden.

De aanvraag voor een omgevingsvergunning lag tot begin juli ter inzage op het gemeentehuis aan de Vroedschap. Het college van Langedijk had in oktober 2018 al laten weten ’positief te staan ten opzichte van een initiatief tot herontwikkeling naar woningbouw’.

Het gebouw naast het voormalige postkantoor was lang de thuishaven van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV). Dit kerkgenootschap besloot begin 2018 voortaan samen op te trekken met de Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK): de CGKV De Ontmoeting kreeg vorm. Gemeenteleden trekken sinds die tijd zondags ter kerke naar het gelijknamige kerkgebouw aan de Dorpsstraat 128.

De kerkenraad van de nieuwe gemeente gaf vervolgens bij de gemeente aan af te willen van het andere gebouw. Deze kerk, met een oppervlakte van 435 vierkante meter, stond leeg en dat was een ongewenste situatie.

Het college zag wel mogelijkheden. Door de bestemming van het perceel te wijzigen van ’maatschappelijk’ naar ’gemengd’ lagen er diverse mogelijkheden: wonen in het gebouw, sloop en nieuwbouw van een vrijstaande woning of opdelen van het gebouw in appartementen. Het wordt het laatste: opdelen in appartementen, net als eerder al gebeurd is in het postkantoor.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons