Straks tijdelijk wonen in leegstaand gemeentehuis van Langedijk

Straks tijdelijk wonen in leegstaand gemeentehuis van Langedijk
Op de voorgrond het gemeentehuis van Langedijk. Op de achtergrond De Binding, straks het Huis van de gemeente.
© Foto JJFoto.nl / Jan Jong
Langedijk

Het gemeentehuis van Langedijk aan de Vroedschap krijgt straks tijdelijk een andere functie. Het gebouw komt begin september leeg, omdat de ambtenaren van de gemeente oversteken naar gebouw De Binding of verhuizen naar het gemeentehuis van Heerhugowaard. In het lege gebouw is dan ruimte voor tijdelijke bewoning.

Natuurlijk wordt er binnen het college wel eens hardop gedroomd over wat er allemaal mogelijk zou zijn op de plek van het oude gemeentehuis. Voorlopig moet eerst afgewacht worden wat er met de naastgelegen brandweerkazerne gaat gebeuren. Die heeft nu nog nadrukkelijk een rol binnen het kazernedekkingsplan van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord. ,,De brandweer is bepalend’’, zegt wethouder Jasper Nieuwenhuizen, ,,daar zal eerst een oplossing voor moeten worden gevonden. Pas daarna kan gedacht worden aan het afbreken van het gemeentehuis.’’

Volgens de wethouder heeft zijn college Ad Jongenelen voor het gemeentehuis al allerlei fraaie plannen in zijn hoofd. Eerst echter krijgt het pand tijdelijke bewoners over de vloer. ,,Voor anti-kraak is het wel een erg groot gebouw. Door er tijdelijk mensen te laten wonen, pak je toch ook een stukje woningnood aan’’, aldus Nieuwenhuizen.

Op schema

De Binding wordt per 2 september niet het gemeentehuis maar het Huis van de gemeente. Het moet meer nog dan nu een ontmoetingsplaats worden, waar verschillende functies samenkomen: onderwijs, cultuur, ondersteuning en dienstverlening. De verhuizing ligt keurig op schema, verzekert de wethouder. ,,Men is wat de inrichting betreft bezig om de puntjes op de i te zetten. Lampen worden opgehangen, er wordt schoongemaakt, het meubilair wordt ingereden.’’

De dag na de verhuizing is er al een eerste forumvergadering. Vergaderingen zijn voortaan thuis te beluisteren maar ook te bekijken. Volgens de wethouder zal de nieuwe situatie wel even wennen zijn voor de (burger-)raadsleden. Er komt een flexibele vergaderzaal, met de raadszetels in een Lagerhuis-achtige opstelling. Ook de publieke tribune is minder statisch.

Het gemeentebestuur verhuist naar het gebouw, net als de publieksbalies van gemeente Langedijk. De balie Veiligheid, Vergunning en Handhaving krijgt er een plek, net als Burgerzaken (paspoort, rijbewijs, aangifte geboorte of overlijden). Ambtenaren van beleidsafdelingen en ondersteunende afdelingen verhuizen straks naar het gemeentehuis van Heerhugowaard. Veranderingen te over maar telefoonnummer (0226 -334433) en postadres (pb 15, 1723 ZG Zuid-Scharwoude) blijven hetzelfde.

Op zaterdag 21 september volgt ’s morgens om 10 uur de officiële opening. Burgemeester Leontien Kompier verricht de handeling maar ze doet dat in samenwerking met alle gebruikers van het gebouw.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons