Premium

Warmenhuizen krijgt er 200 huizen bij, ’maar snakt naar veel meer’

Warmenhuizen krijgt er 200 huizen bij, ’maar snakt naar veel meer’
De rood gearceerde gebieden met de woningbouwplannen Remmerdel en Dergmeerweg in Warmenhuizen, waar in totaal 200 huizen moeten komen.
© Kaart HMC/Marco Kroes
Warmenhuizen

Medio september. Dan hopen de projectgroep Uitbreiding Warmenhuizen en de gemeente Schagen samen naar buiten te komen met het stedenbouwkundig plan voor de bouw van rond de tweehonderd huizen aan de noordzijde van het dorp. Als het een beetje meezit kan de eerste paal in het voorjaar van 2021 de grond in.

Het stedenbouwkundig plan is een concept voor de planfases Remmerdel (1) en Dergmeerweg (2). ,,We hebben eerst intenstief overleg gevoerd met nauw betrokken inwoners en er is een testpanel van tien mensen gevormd’’, zegt voorzitter Peter Nannes van Dorpsraad Warmenhuizen.

Hij is tevens woordvoerder van de projectgroep Uitbreiding Warmenhuizen, die uit twaalf betrokken Warmenhuizers bestaat en inmiddels vijf bijeenkomsten had. ,,Iedereen die wilde kon reageren en verbeteringen aandragen. Samen met de gemeente zijn we nu hard bezig aan de uitwerking.’’

Nannes spreekt van een belangrijke stap richting de broodnodige uitbreiding van het dorp Warmenhuizen dat nu rond de 5600 inwoners telt. Een flink dorp waar niet alleen jeugdige inwoners, maar ook bedrijven erg veel last hebben van het gebrek aan woonruimte.

Inhaalslag

Nannes: ,,Dit bouwplan is feitelijk een inhaalslag voor wat tien jaar eerder al had moeten gebeuren. De bedrijven zorgen hier samen voor een bruto Warmenhuizer product van liefst anderhalf miljard euro. Je ziet ook dat grote bedrijven zoals Bejo en Vezet nog steeds sterk uitbreiden. Hun meeste medewerkers wonen buiten Warmenhuizen en rijden dagelijks op en neer. Veel van hen zouden dolgraag hier in het dorp komen wonen. Alleen is die woonruimte er domweg niet.’’ En dan is er natuurlijk het verhaal van de jonge Warmenhuizers die in hun eigen dorp willen blijven wonen en daar geen woning kunnen vinden.

Nannes: ,,Als Dorpsraad willen we de jeugd zoveel mogelijk hier houden. Omdat het enorm belangrijk is voor behoud van kernwaarden zoals voldoende aanwas van leerlingen voor brede school De Hoge Ven, die sinds de opening in 2014 dertig procent minder leerlingen telt. Meer huizen zijn ook van vitaal belang voor ons verenigingsleven en de lokale winkelstand.’’

Warmenhuizen krijgt er 200 huizen bij, ’maar snakt naar veel meer’
Kruispunt Dergmeerweg: achter de bomen op de voorgrond moet plan Remmerdel komen met 150 huizen aan de noordoostkant van Warmenhuizen.
© Foto HMC/Richard Zut

Remmerdel

Als het stedenbouwkundig plan ieders instemming heeft kan het bestemmingsplan - dat buiten de contouren valt en daarom provinciale toestemming vereist - worden gemaakt. Voor Remmerdel, waar alle nodige nutsvoorzieningen al in de grond zitten vanwege een tijdelijke schoollocatie daar, geldt dat het om 100 tot 150 woningen gaat. Plan Dergmeerweg volgt dan met nog eens 40 tot 60 huizen.

De nauw bij het project betrokken wethouder Jelle Beemsterboer gaat ervan uit de zaak snel verder kan als aan de eisen van de provincie wordt voldaan: duurzaam en toekomstbestendig bouwen. ,,Ik verwacht dat het bestemmingsplan dan ergens in mei of juni van 2020 door de gemeenteraad wordt goedgekeurd. In theorie heeft het dorp behoefte aan zeshonderd nieuwe woningen. Eerst deze stap gedaan krijgen, en dan snel doorpakken.’’

Daarna kan de aanbesteding plaatsvinden, waarna de bouwstart van Remmerdel volgt in het voorjaar van 2021. Nannes: ,,En ook wij kijken al verder, want binnen tien jaar hebben we dringend behoefte aan nog meer woningen waarbij we denken aan twintig tot dertig per jaar.’’

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen