Premium

Frans Molenaar start met de eerste popschool in IJmond

Frans Molenaar start met de eerste popschool in IJmond
Achter Frans Molenaar wordt gewerkt aan de popschool.
© Heleen Vink
Beverwijk

Muzikant en ondernemer Frans Molenaar (44) uit Wijk aan Zee begint vanaf 1 september met de IJmond Popschool, in het Broedmachine-gebouw aan Parallelweg 7 in Beverwijk. Het uitgangspunt is ’zo snel mogelijk met leerlingen het podium op, bijvoorbeeld met popschoolpresentaties’.

De in Beverwijk geboren Molenaar en zijn compagnon Pepijn van den Boogaard (41) zijn beiden parttime docent aan het mbo PACT - onderdeel van ROC Amsterdam. Ze kunnen tevens bogen op acht jaar ervaring met hun andere - en eerste - vestiging in drie ruimtes van muziekstudio Jottem in Wormerveer: de Zaanse Popschool. Daar zijn nu twaalf docenten werkzaam, inclusief Molenaar (gitaar/bas) en Van den Boogaard (drums). In Beverwijk richt het duo zich allereerst op les voor gitaar, bas, drums, piano en zang. Zo is Beverwijkse Kim Schulte de zangdocent, zij is onder andere actief als achtergrondzangeres bij het landelijk bekende rocktrio DeWolff. Molenaar treedt ook maandelijks met haar op in hotel Sonnevanck in Wijk aan Zee.

Overgang

Hij is trots op eigen geboortegrond de eerste popschool te openen. De opleiding daar is te beschouwen als de overgangsfase tussen muziekschool (mbo) en uitvoerend musicus (hbo). ,,Dit is echt iets anders dan een muziekschool, we richten ons op les in de meest gebruikte instrumenten voor popmuziek. We beginnen klein, maar wie weet waar het toe leidt.” De lesruimte van 5 x 5 meter is nu in aanbouw. ,,En er komt ook een podium.” Het gaat om leerlingen vanaf zes jaar en ze volgen het ritme van het reguliere onderwijs. ,,Met schoolvakanties dicht dus.” Ze geven een-op-een les, en eventueel ook groepsgewijs. Zo nodig worden ’Wormerveer-docenten’ ingezet bij de IJmond Popschool.

Frans Molenaar is bekend bij veel muziekliefhebbers in de regio. In de jaren negentig stond hij hier op de planken met The Dublicators; met de band Longshot won hij de Haarlemse Rob Acda Award en bracht hij een cd uit met als titel een herkenbaar kengetal: ’0251’. ,,In Sonnevanck hingen gitaren aan de wand en dan gingen we vroeger jammen met Britse arbeiders van Hoogovens, veel Beatles-nummers natuurlijk.” Voordat hij naar het conservatorium ging, genoot hij van zijn baantje in de muziekwinkel van Molenaar, in de Beverwijkse Begijnenstraat. Ook al zo’n begrip. Opa Jan begon ermee, samen met zijn broer Gijs wiens zoon Wouter later de topzaak Concerto in Amsterdam zou opzetten en het weer lucratief doorverkocht. Nu is het bekend als ’Plato’.

Zwarte Cross

Aad Molenaar, vader van Frans, was ook jarenlang eigenaar van de muziekwinkel in Beverwijk. Frans: ,,Ik heb daar de opkomst én ondergang van de cd meegemaakt.” Hij speelt vrijdag op het befaamde festival Zwarte Cross-festival, tijdens de Greenday Undercoversessie.

Info en aanmelding via ijmondpopschool.nl of info@ijmondpopschool.nl

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen