Zwembad Waterhoorn heeft weer tillift voor gehandicapten

Zwembad Waterhoorn heeft weer tillift voor gehandicapten
Jakko Jan Leeuwangh wordt ter demonstratie door Willem Hoorenman boven het water getild.
© Foto Theo Groot
Hoorn

Zwembad De Waterhoorn in Hoorn beschikt weer over een tillift. Sinds november vorig jaar was het oude hulpmiddel om mindervaliden in het bad te laten zakken buiten werking gesteld.

Het roestvrijstaal werd door het chloor aangetast, waardoor de veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden. De nieuwe lift is mobiel en kan na afspoelen in een chloorvrije omgeving worden opgeborgen.

De tillift is er gekomen in overleg met de Westfriese Gehandicapten Organisatie, die elke donderdagavond (weer vanaf 29 augustus) met een twintigtal leden gebruik maakt van het doelgroepenbad. „Een instructrice begeleidt ons dan met oefeningen. Door de opwaartse druk beweegt iedereen gemakkelijker in het water”, legt voorzitter Willem Hoorenman uit. Hij bedient tijdens het zwemuurtje de lift, die elektrisch wordt aangedreven.

Eerder klaagde Hoornaar Robert Kahlman via deze krant dat hij geen gebruik kan maken van de nieuwe lift. Door een ziekte weegt hij 152 kilo, de lift gaat echter maar tot 135 kilo. „We moesten een keuze maken”, legt zwembadmanager Jakko Jan Leeuwangh uit. „Deze lift heeft wel het gemak van een rolstoel die er in gehangen kan worden. Daar hebben we er straks vier van.”

De bezoeker kan al in de kleedkamer in deze rolstoel plaatsnemen en naar de lift rijden. Met rolstoel zakt hij of zij te water. Er hoeft bij de tillift dus niet nog een keer van rolstoel gewisseld te worden. De tillift die in een koker bij het bad wordt vastgezet, kan in alle drie de baden worden gebruikt.

Hoorenman en gebruiker Theo Manshanden hebben eenzelfde tillift al geprobeerd in Purmerend en zijn enthousiast. Ze hopen dat nu meer mensen komen zwemmen. Degenen die een tijdlang niet konden zwemmen, worden door De Waterhoorn gecompenseerd met een tienrittenkaart. De tillift is op de reguliere openingsuren te gebruiken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons