AZ begint veel te gelaten aan ’Galamatch’ en verliest van Gent [video]

Gent

Is AZ klaar voor de start van het seizoen? Afgaande op woensdagavond: nee. De ’Galamatch’ van AA Gent, waarin die club zich presenteerde aan het eigen publiek, ging met 2-0 verloren. AZ speelde in de eerste helft veel te gelaten.

Het duel in Gent was voor AZ een serieuze testcase, een week voor de eerste Europese wedstrijd. Niet voor niets werd het ook zo benaderd: AZ ging al een dag eerder naar België en trainde daar dinsdagavond in het stadion – zoals dat ook gebruikelijk is bij Europa Leaguewedstrijden. Zo was AA Gent–AZ net iets meer dan gewoon een oefenwedstrijdje.

Van de drie Belgische clubs die AZ nu getroffen heeft in deze voorbereiding was AA Gent bovendien duidelijk de sterkste. Club Brugge en Anderlecht pakten de zaken minder serieus aan en werden door AZ overtuigend verslagen.

AA Gent maakte er wél werk van. In het eigen stadion wilde het zich van zijn beste kant laten zien en dat lukte. Aan de hand van de uitblinkende middenvelder Vadis Odjidja en de behendige spits Yuya Kubo was Gent de betere ploeg. AZ kreeg vooral weinig grip op het middenveld van de Belgen.

Van het agressieve spel dat AZ in de voorgaande weken toonde – waarbij de meeste tegenstanders al tijdens de opbouw onder druk werden gezet – was in de Ghelamco Arena 45 minuten lang niets te zien. AZ speelde tam, reageerde vaak te laat en liet Gent veel te gemakkelijk zijn gang gaan.

Voor Gent – een subtopper in België en afgelopen seizoen verliezend bekerfinalist – werd het zodoende een fijne avond. Al na tien minuten opende het de score, toen spits Kubo met een subtiel steekpassje door het centrum werd weggestuurd. Hij was Stijn Wuytens te snel af en passeerde keeper Marco Bizot.

AZ werd pas kort voor rust voor het eerst echt gevaarlijk. Na een goede aanvalsopzet legde spits Myron Boadu de bal terug op Guus Til, wiens schot via een verdediger naast ging.

Boadu gewisseld

Meer dan die ene kans wist AZ in de eerste helft niet te creëren. In de rust werd Boadu gewisseld. De 18-jarige spits leek vooralsnog in de spits de voorkeur te krijgen boven Ferdy Druijf, maar kon in Gent niet overtuigen. In de tweede helft kreeg Druijf zijn kans. Hij maakte een meer gedreven indruk, maar dat gold na rust voor het gehele elftal. Alleen al in het eerste kwartier na rust was AZ dreigender dan in de gehele eerste helft.

Toch vergrootte Gent de voorsprong, toen Roman Yaremchuk handig werd vrijgespeeld. Yaremchuk kroop voor zijn tegenstander Pantelis Hatzidiakos en rondde koelbloedig af. Hatzidiakos had een basisplaats in het centrum van de verdediging gekregen, ten koste van Ron Vlaar. De twee strijden om één plek, rechts centraal in de defensie, en dit keer kreeg Hatzidiakos de kans om zich te laten zien. In het laatste kwartier werd hij vervangen door Vlaar.

Tegelijk met Vlaar kwam ook Oussama Idrissi in het veld, als vervanger van Albert Gudmundsson. Idrissi miste de eerste vier weken van de voorbereiding, omdat hij met Marokko meedeed aan het toernooi om de Afrika Cup. Maandag keerde hij terug bij AZ.

Slot teleurgesteld

Trainer Arne Slot was teleurgesteld over de eerste helft. ,,Met name in het druk zetten gaven we niet voldoende thuis. En we begonnen met een aantal keer slordig balverlies. Ja, dan maak je een tegenstander wel heel sterk’’, zei Slot na afloop.

,,In de tweede helft was goed te zien wat een verschil het maakt als we wél fanatiek hoog druk zetten. We speelden bijna de hele tweede helft op hun helft en we creëerden kansen. Voor rust zag je precies het tegenovergestelde. Toen kwamen we bijna niet van eigen helft af. Wat ik wel positief vond is dat we toen overeind bleven, ook al hadden we het moeilijk.’’

AA Gent-AZ 2-0

11. Kubo 1-0, 62. Yaremchuk 2-0.

AZ: Bizot; Svensson, Hatzidiakos (72. Vlaar), Wuytens, Wijndal; Midtsjø, Til, Koopmeiners; Stengs, Boadu (46. Druijf), Gudmundsson (72. Idrissi).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen