Op Texel gevonden vosje blijkt te zijn doodgeslagen

Mardik Leopold verricht sectie op het vosje, dat in juni op Texel werd gevonden.
© Foto René Pop
De Koog

Bij een autopsie op de in het Texelse bos gevonden vos is gebleken dat hij is doodgeslagen.

Aangezien vossen van nature niet op het eiland voorkomen, riep de vondst in juni de vraag op of het nu een exemplaar wél gelukt was de oversteek te maken.

Onderzoeker Mardik Leopold van Wageningen Marine Research kreeg dinsdag als ervaren patholoog-anatoom van dieren de eer om een openbare snijsessie te houden bij Ecomare. De hoop was dat aan de hand van prooiresten in de maag vastgesteld zou kunnen worden waar de vos vandaan komt.

Als het mannetje op de snijtafel wordt gelegd, lijkt het nog het meest op een knuffeldier. Alleen de kapotte kop is daarmee in tegenspraak en geeft ook meteen de eerste aanwijzing: ,,Het voelt als een zak rijst, korrelig’’, aldus Leopold. Dat kan niet het gevolg zijn van een aanrijding, omdat de nagels nog heel zijn. Als vervolgens wordt vastgesteld dat een achterpoot is gebroken, weet Leopold zeker dat het dier bewust is doodgeslagen.

Het is een van de twee methoden die gebruikt worden door mensen die een hekel hebben aan vossen; behalve doodschieten is het uithalen van vossenholen een veel toegepaste werkwijze. De jongen worden dan bij de achterpoten vastgepakt en met de kop tegen een boom doodgeslagen. Vervolgens moet iemand op het idee zijn gekomen om het al niet zo verse kadaver bij wijze van grap op Texel te dumpen.

Nog voordat de patholoog-anatoom de buik opensnijdt, begint de stank door het volgepakte zaaltje te trekken. De penetrante wildgeur doet niet meteen aan verrotting denken, maar zorgt er wel voor dat de verslaggever begint te kokhalzen. Veel mensen houden iets voor hun neus. Een huilend meisje en een jongetje met een lijkbleek gezicht lopen de zaal uit.

Leopold snijdt door de huid en knipt de buikholte open. Duidelijk zijn de ribben te zien, de meterslange darmen lijken op een streng worstjes als hij ze eruit haalt. Als de wetenschapper de maag openknipt, treft hij daarin een bruingrijze smurrie aan waarin vogelpootjes, veertjes en een kopje met brede snavel zijn te ontdekken. De aanwezige insecten- en muizendeskundigen hoeven niet in actie te komen. Leopold spoelt de resten af, maar de rozerode stukjes vlees verraden alleen dat het vosje kort voor zijn dood nog door zijn moeder is gevoerd. De prooiresten gaan in het lab in de wasmachine, waarna een vogelanatoom zal onderzoeken om welke vogelsoort het gaat.

Lees ook:

Dode vos gevonden op Texel, waar eigenlijk geen vossen voorkomen; dier mogelijk voor de grap neergelegd

Ecoloog Ecomare vindt dode vos op Texel niet grappig: ’Zo’n actie is schadelijk voor het eiland’

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.