Hilversummer George van D. krijgt 12 maanden voor ’incassowerk’ in de onderwereld

1/2
Hilversum

De 54-jarige George van D. uit Hilversum is woensdag veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, voor een ‘incassoklus’ in het criminele circuit. De Utrechtse rechtbank acht hem schuldig aan afpersing en poging tot afpersing.

Volgens de Hilversummer was hij vorig jaar door Greg R., een leider van motorbende Caloh Wagoh, ingehuurd om een schuld van 90.000 euro te incasseren. Hij zou slechts een bemiddelde rol hebben gespeeld, maar volgens de rechtbank dwong hij het slachtoffer om als onderpand afstand te doen van zijn Harley-Davidson-motor, ter waarde van 15.000 euro.

Bij een vervolgontmoeting in restaurant La Place in Laren zouden Van D. en R. ook nog de auto van het slachtoffer hebben opgeëist, maar die kon dat voorkomen door het personeel te alarmeren. Van delen van het gesprek waren audio-opnames en aantekeningen gemaakt door een anonieme getuige aan een belendend tafeltje.

De rechtbank sprak Van D. vrij van poging tot afpersing van een andere man die eveneens een schuld zou hebben openstaan. Volgens het openbaar ministerie had de Hilversummer dreigementen tegen de broer van het slachtoffer geuit, maar daarvoor ontbreekt volgens de rechters het bewijs. Van D. ontkende de beschuldiging stellig.

Tegen de Hilversummer was vier jaar geëist, maar de rechtbank hield in de strafmaat rekening met wat gebruikelijk is in dit soort zaken. Zelf meende Van D. tijdens de zitting dat het openbaar ministerie hem met de eis wilde ‘dwingen’ verklaringen over Greg R. af te leggen. R. wordt verdacht van betrokkenheid bij twee liquidaties.

Meer nieuws uit Gooi

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons