Premium

Purmerend start na zomervakantie met proef: zorgschulden aflossen met tegenprestatie

Purmerend

Als het aan het college van Purmerend ligt, start na de zomer een proef om mensen met een schuld bij het Zilveren Kruis aan het werk te zetten. Op die manier kunnen ze ervoor zorgen dat hun achterstallige zorgverzekeringspremie wordt kwijtgescholden.

Burgemeester en wethouder kondigen het proefproject aan in een brief aan PVV-fractievoorzitter Nicole Moinat. Die deed onlangs de suggestie aan het college om mensen met schulden te laten werken, en op die manier hun schuld af te lossen. De gewerkte uren worden dan niet uitbetaald maar in mindering gebracht op de openstaande bedragen. Als het om klussen gaat die een positieve uitwerking hebben op de leefbaarheid, zoals het weghalen van graffiti, heeft iedereen daar profijt van, stelde Moinat voor. Deurwaarders zouden een dergelijk aanbod moeten kunnen doen aan mensen met een betalingsachterstand.

Dergelijke afspraken heeft het college niet gemaakt met deurwaarders, antwoordt het college op de suggestie van het PVV-raadslid. En burgemeester en wethouders zijn dat ook niet van plan. ,,Het probleem van schulden wordt hiermee niet aangepakt’’, is de mening van het college. In Purmerend is de schuldhulppreventie erop gericht te voorkomen dat schulden hoog oplopen en te voorkomen dat er deurwaarders aan te pas moeten komen om het geld te innen. Op die manier worden schulden namelijk nog hoger.

Voor de ziektekostenverzekering wil Purmerend echter een uitzondering maken. ,,We zijn met Zilveren Kruis in gesprek om een soortgelijke aanpak toe te passen met de mensen die een schuld hebben vanwege het niet betalen van de zorgverzekeringspremie.’’

De schuld wordt dan door de verzekeraar vrijgescholden, maar er wordt dan wel een tegenprestatie verwacht die de gezondheid bevordert. ,,Dat kan vrijwilligerswerk zijn om iemand te activeren mee te doen aan de maatschappij, maar ook bijvoorbeeld een cursus om te stoppen met roken. Dit is maatwerk per individu.’’ In Utrecht en Amersfoort wordt een vergelijkbare aanpak gehanteerd, die positieve resultaten oplevert.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen