Premium

Gemeente Den Helder mocht uitkering van net bevallen vrouw intrekken

Gemeente Den Helder mocht uitkering van net bevallen vrouw intrekken
Den Helder

De gemeente Den Helder mocht in 2017 de bijstandsuitkering van een net bevallen vrouw intrekken. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald.

De Helderse vrouw ontving bijstand toen ze op 3 maart 2017 beviel van een zoon. Omdat er bij de gemeente twijfels waren ontstaan over haar feitelijke woon- en verblijfplaats, werd een onderzoek ingesteld. Op of omstreeks 24 maart 2017 werd de vrouw niet thuis aangetroffen bij een onaangekondigd huisbezoek op het uitkeringsadres. Twee in het huis wonende mannen vertelden dat de vrouw niet meer in de woning verbleef. Sinds de bevalling woonde ze bij haar zus in Alkmaar. Later stelde een medewerker van De Jeugd- en Gezinsbeschermers vast dat de woning op het uitkeringsadres in Den Helder niet geschikt is voor het wonen met een baby.

Toen duidelijk werd dat het verblijf van de vrouw bij haar zus geen tijdelijk karakter had, trok de gemeente de uitkering per 3 juni 2017 in. De vrouw deed een aanvraag bij de gemeente Alkmaar en kreeg sinds dezelfde datum een bijstandsuitkering.

Desondanks vocht de vrouw de intrekking aan. De rechtbank verklaarde het beroep tegen het bestreden besluit daarop ongegrond. Volgens de vrouw was er vanaf 3 juni 2017 nog steeds sprake van tijdelijk verblijf. De Raad van Beroep stelde haar in het ongelijk. Zo blijkt niet uit haar handelen dat er sprake was van een vooropgezet tijdelijk verblijf.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen