Premium

Daniël Terpstra (15) uit Spanbroek wil jongste voetbalscheidsrechter ooit in eredivisie worden

Daniël Terpstra (15) uit Spanbroek wil jongste voetbalscheidsrechter ooit in eredivisie worden
Talent Daniël Terpstra in zijn element: ,,Iedereen weet wat ze aan mij hebben als scheidsrechter.”
© Foto Theo Groot
Spanbroek

Wie net vijftien is heeft zo zijn toekomstdromen. Daniël Terpstra uit Spanbroek hoeft daar niet lang over na te denken: „Ik wil de jongste voetbalscheidsrechter ooit worden in de eredivisie.”

Begin vorige maand zette de mavo-3 leerling alvast een grote stap op weg naar dat hogere doel.

Als een van de jongste deelnemers uit Noord-Holland slaagde Daniël voor de KNVB-cursus verenigingsscheidsrechter. Daarvoor reed vader Jan zijn jongste zoon helemaal naar Almere.

Praktijklessen

Daniël volgde eerder drie avonden theorie- en praktijklessen bij SEW in Nibbixwoud en Always Forward in Hoorn.

„Maar de laatste avond kon ik er niet bij zijn. Gelukkig kon ik bij een groep in Almere aansluiten”, vertelt Daniël thuis aan tafel.

Zijn vader is aandachtig toehoorder. Die rijdt zijn fluitende zoon overal naar toe.

En meer dan dat, legt Jan Terpstra uit: „Voor en na de wedstrijd en in de rust praten we met elkaar. Ik wijs Daniël op de punten die goed gingen en waar hij beter een andere beslissing had kunnen nemen. Daar steekt hij veel van op.”

VVS’46

Tot vorig seizoen voetbalde Daniël bij VVS’46. Eerst als spits, naderhand stond hij onder de lat.

Maar al snel had hij in de gaten dat een wedstrijd fluiten hem meer plezier en voldoening geeft.

„Ja, leiding geven, een wedstrijd eerlijk laten verlopen vind ik ontzettend leuk om te doen. Ik houd van het spelletje en als dat volgens de regels verloopt heeft iedereen daar voordeel van.”

Hij is inmiddels gestopt met voetballen. Zijn ambitie en toekomst liggen helemaal bij de fluit.

Ondanks zijn jeugdige leeftijd kan de Spanbroeker al terugzien op een aantal jaren praktijkervaring. „Ik fluit vier jaar. Bij VVS begon ik bij de minipupillen, nu krijg ik te maken met jongens tot zeventien jaar. Soms zijn die dus ouder dan ik. Geen probleem, iedereen kent me en weet wat ze aan me hebben.”

Tot nu toe deelde hij één rode kaart uit, aan een coach die zich te veel met zijn leiding bemoeide.

FC Volendam

Daniël, jongste in het gezin van vier, etaleert zijn arbitrale talent niet alleen dicht bij huis. Inmiddels kreeg hij via via ook de unieke kans om vaste verenigingsscheidsrechter te worden bij profclub FC Volendam.

Daniël vertelt er enthousiast over: „Ik leid thuiswedstrijden van het selectieteam onder twaalf jaar. Dat speelt tegen clubs als Ajax, Vitesse en FC Twente. Ik heb al twee keer gefloten in het stadion. Een geweldige ervaring.”

Nu hij het officiële diploma voor clubscheidsrechter op zak heeft van de KNVB wil Daniël zo snel mogelijk hogerop.

Hij hoopt leeftijddispensatie te krijgen zodat hij dit jaar de cursus KNVB-scheidsrechter kan volgen. Daar geldt officieel een grens voor van zestien jaar.

Met dat papiertje op zak opent zich de weg naar verre horizonnen, beseft het talent: „Dan krijg ik wedstrijden door de hele provincie. Stap ik over naar de senioren. En hoop ik via een talententraject snel door te stomen.”

Makkelie

Ooit wil Daniël in het voetspoor treden van illustere betaald voetbalscheidsrechters als Björn Kuipers en Danny Makkelie, die nu al hoog internationaal aanzien genieten. De jonge Spanbroeker, mist vrijwel geen wedstrijd op tv en is ook geregeld geïnteresseerd toeschouwer bij AZ, Ajax en FC Volendam.

Daarnaast verliest Daniël zijn maatschappelijke carrière en andere privézaken niet uit het oog. Hij wil na de mavo een opleiding volgen voor horlogemaker.

En hoe het met de liefde gaat is onvoorspelbaar, heeft hij ervaren: „Ik heb een vriendin. Het was even uit, maar sinds mei gaan we weer met elkaar.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen