In 60 seconden: de tweede man op de maan

In 60 seconden: de tweede man op de maan
© Foto NASA

Vijftig jaar geleden was hij met Apollo 11 op weg naar de maan en 23 jaar geleden was ik op weg naar hem, voor wat een van mijn kortste interviews ooit zou worden: Buzz Aldrin.

’s Ochtends kreeg ik een telefoontje van de voorlichtster van Estec in Noordwijk, die een zwak had voor onze krant, of ik de tweede man op de maan wilde spreken. Maar dan moest ik wel opschieten, want hij zou maar even blijven. Ik stapte in mijn auto en scheurde naar het ruimtevaart-testcentrum in Noordwijk, onderweg vragen bedenkend die ik straks aan Aldrin zou kunnen stellen. Wat nog niet meeviel. Wat moet je in hemelsnaam vragen aan iemand die waarschijnlijk al honderdduizend keer is geïnterviewd? Je kan moeilijk aankomen met dingen als: ’Hoe was het op de maan?’

Al snel bleek dat ik me de moeite had kunnen besparen, want toen ik het kamertje met Aldrin werd binnengeloodst, stormden drie boze heren naar me toe. Het was een privé-bijeenkomst waar ze geloof ik flink voor in de buidel hadden getast en ze zaten dus niet te wachten op een verslaggever. Aldrin kwam echter vriendelijk naar me toe en begon onmiddellijk pers-klare brokken rond te strooien. Zoals zijn plan om ook de gewone man straks naar de maan te laten reizen - met een soort loterij - en met uitspraken als: ’Wist je dat de eerste woorden vanaf de maan van mij waren? Er zat een voelspriet aan de lander en ik moest melden als die contact met het maanoppervlak maakte’.

In 30 seconden voorzag hij me van voldoende tekst om een flink stuk op de voorpagina te vullen. En nu ook deze In 60 seconden. Een professional dus, die Aldrin.

Meer nieuws uit Gooi

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons