Zand en grond nu toch weer welkom bij scheidingsstations van het GAD, ’inwoners zo min mogelijk de dupe’

Hilversum

Een verwerker heeft zich bereid verklaard de grond van de inwoners van onze regio aan te nemen. Dit betekent dat zand en grond weer gewoon naar de scheidingsstations in Hilversum, Huizen, Bussum en Weesp kan worden gebracht.

Dinsdag meldde de Grondstoffen en Afvalstoffendienst (GAD) nog dat er geen zand en grond meer in kon worden genomen op de scheidingsstations. Er is nu echter een oplossing gevonden door de grond naar een andere verwerker te brengen.

De ijlings afgekondigde noodmaatregel was een gevolg van het ’Tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie’. Dit besluit van Staatssecretaris Van Veldhoven is op 8 juli aangeboden aan de Tweede Kamer en direct in werking getreden. ’Dit heeft de branche en ook de GAD overvallen’, laat de dienst weten. Onduidelijk is of grond van inwoners ook moet voldoen aan de eisen in dit handelingskader.

Hoewel er nu dus een oplossing is gevonden voor het acute probleem, werkt de GAD aan een duurzame oplossing. ’De gevolgen van het besluit van Staatssecretaris Van Veldhoven over poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn nog niet geheel te overzien. Er wordt hard gewerkt om alles inzichtelijk te krijgen, maar het belangrijkste is dat inwoners daar zo min mogelijk de dupe van worden’, laat de GAD weten.

Bij het Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) is nog niets bekend over het besluit. Inwoners van Baarn en Soest kunnen hun grond nog gewoon inleveren bij de verschillende scheidingsstations.

Meer nieuws uit Gooi

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons