Herinneringssteentjes moeten tweehonderd vergaste werkdorpers levend houden

Herinneringssteentjes moeten tweehonderd vergaste werkdorpers levend houden
De zestig werkdorpers die op 20 maart 1941 de dans ontsprongen.
© Foto Regionaal Archief Alkmaar
Slootdorp

Exact 79 jaar na dato moet het worden onthuld: een plateau van tweehonderd herinneringssteentjes bij het Joods Werkdorp in Slootdorp. Met op elk steentje een naam en twee jaartallen, van geboorte en overlijden.

Het plateau is een initiatief van Ina Hoogenbosch en Marieke Roos. Zij zijn actief bij het Historisch Genootschap Wieringermeer.

Het duo voert actie om 10.000 euro bij elkaar te krijgen voor het project. Dat moet de herinnering aan 20 maart 1941 levend houden. Op 20 maart 2020 willen de vrouwen de gedenkplaats officieel openen.

Monument

De tweehonderd steentjes moeten een plek krijgen bij het bestaande monument aan de voorzijde van het complex aan de Nieuwesluizerweg dat is overgebleven van het Joods Werkdorp.

De SS ontruimde op 20 maart 1941 het werkdorp als opleidingscentrum voor jongeren. Dat gebeurde onder leiding van de beruchte Willy Lages en Klaus Barbie.

Met bussen werden 240 Joden naar Amsterdam gebracht, als voorportaal van de gaskamer. Zestig werkdorpers mochten voorlopig blijven. Zij waren aangewezen door twee van de Nederlandse praktijkleraren van het werkdorp, A.C. Kemmeren en A.J. Slabbekoorn.

Nabestaanden

Van de 240 afgevoerde Joden vonden er 197 de dood. Ina Hoogenbosch en Marieke Roos zijn druk bezig persoonlijke gegevens van de deze omgekomen werkdorpers te achterhalen. Ook zoeken zij contact met nabestaanden.

Voor 25 euro kan een steentje worden geadopteerd. Ook donaties in andere bedragen zijn welkom. De vrouwen hopen ook op vrijwilligers voor werkzaamheden voor de aanleg en op schenking van materialen.

Giften kunnen worden gestort op NL32RABO 0134 0952 86, t.n.v. Hist. Genootschap Wieringermeer, o.v.v. Joods Werkdorp. Voor meer informatie mail naar herdenkingssteentjes@ziggo.nl

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons