Premium

Brugklassen Oscar Romero Hoorn tijdens verbouwing in Johannes Poststraat

Brugklassen Oscar Romero Hoorn tijdens verbouwing in Johannes Poststraat
Stuk voor stuk worden de units achter de OSG gedemonteerd en op een vrachtwagen gezet om te worden afgevoerd.
© Foto HMC / Eric Molenaar
Hoorn

Het is al meer dan tien jaar geleden dat noodlokalen bij zowel de middelbare scholen Werenfridus als OSG West-Friesland nodig waren om grote ruimteproblemen op te lossen. Nu de miljoenenoperatie om beide scholen grootscheeps te verbouwen achter de rug is, zijn de units overbodig geworden.

Oscar Romero, de laatste school in Hoorn die nog vernieuwd moet worden, heeft ze niet nodig. Die maakt ruimte om de komende anderhalf jaar fasegewijs te kunnen renoveren, door de brugklassen onder te brengen in tien lokalen in het voormalige OPDC-gebouw aan de Johannes Poststraat.

Nu de schoolvakantie is aangebroken, is de weg vrij om op het terrein achter de OSG orde op zaken te stellen.

Rond de sporthal werken mensen van Klein Units uit Staphorst deze weken aan het losmaken en weghalen van in totaal 120 standaard units van 3 bij 6 meter, waarmee de gebouwen met in totaal 29 noodlokalen waren samengesteld. Een aantal stond er al langer, andere zijn hier in 2016 gekomen, toen ze bij Werenfridus overbodig werden.

Stuk voor stuk worden de units - de radiatoren, ramen en deuren er nog in - op een vrachtwagen getild die ze via stalen rijplaten afvoert. De meeste zullen uiteindelijk worden gesloopt om de nog bruikbare onderdelen te kunnen hergebruiken.

Veertien krijgen elders een nieuw leven, vertelt directeur Jan Heijboer van Stichting Onderwijshuisvesting Hoorn (SOHH). Deze stichting is eigenaar van de gebouwen van Atlas College en Tabor College en is verantwoordelijk voor verbouwingen en onderhoud.

Het terrein van OSG waar de noodgebouwen stonden, wordt gevlakt en van bestrating voorzien. Er wordt onder meer een fietsenstalling gebouwd.

Laatste

Als laatste van de rij schoolgebouwen in Hoorn is binnenkort dat van Oscar Romero aan de Bouwsteen aan de beurt. Het is de laatste van de zes SOHH-scholen. Newton is als enige niet verbouwd, omdat die uit 2003 stamt. In de afgelopen jaren zijn achtereenvolgens Copernicus, d’Ampte, Werenfridus en OSG West-Friesland aangepakt.

Voor de renovatie van Oscar Romero is anderhalf jaar uitgetrokken. De school zal worden uitgebreid met twee sportzalen: een standaard gymzaal op de begane grond en een dubbele gymzaal zonder scheidingswand daarboven. Ook komt er een nieuwe aula.

Doordat de brugklassers vanaf het komend schooljaar in tien lokalen in het gebouw aan de Johannes Poststraat 71 worden gehuisvest, is aan de Bouwsteen ruimte om te kunnen schuiven. Voor deze methode is gekozen omdat bij de Oscar Romero geen ruimte is om noodlokalen neer te zetten.

Werk dat overlast geeft wordt zo veel mogelijk uitgevoerd als er geen leerlingen aanwezig zijn. De SOHH verwacht de renovatie eind 2020 te kunnen afronden.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen