Premium

Lunchsessies in brandweerkazernes om veiligheid te verbeteren krijgen vervolg in Noord-Holland Noord

Lunchsessies in brandweerkazernes om veiligheid te verbeteren krijgen vervolg in Noord-Holland Noord
De brandweer in Noord-Holland Noord geeft graag voorlichting en advies in haar kazernes.
© Foto ANP/Koen Suyk
Alkmaar

Brandweerkorpsen in Noord-Holland Noord gaan dit jaar door met hun lunchbijeenkomsten in kazernes voor 65-plussers onder de noemer ’Broodje brandweer’.

Tot dusverre kregen ruim vierhonderd zelfstandig wonende ouderen in tien verschillende gemeenten tips over het voorkomen van brand in huis.

Ze kwamen uit Alkmaar, Den Helder, Hoorn, Heerhugowaard, Bergen, Castricum, Heiloo, Schagen, Texel en Stede Broec.

Volgeboekt

Waar de volgeboekte bijeenkomsten eerder in oktober en november waren geconcentreerd, wil de brandweer ze meer gaan spreiden.

„We bekijken of we de lunch nog effectiever kunnen maken door deelnemers bijvoorbeeld handvatten te geven hoe zij tips over veilig wonen in hun eigen omgeving kunnen verspreiden”, aldus Mischa de Bruijn van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. „Denk aan buren en familie.”

Woningchecks

Woningchecks en communicatiecampagnes zullen extra onder de aandacht worden gebracht.

„Daarnaast willen we meer samenwerken met zorg- en welzijnsinstellingen om 65-plussers ook langs die weg te bereiken. Denk aan medewerkers die bij de mensen thuis komen en daarbij hun ogen open houden op het gebied van veiligheid.”

Valongelukken

Ook geven brandweermensen advies over het voorkomen van valongelukken.

„Jaarlijks lopen meer dan 19.000 inwoners van Noord-Holland Noord letsel op na een val”, weet De Bruijn. Door de vergrijzing en toenemende dementie zal dit aantal naar verwachting alleen maar toenemen.

Tips

„De tips die we geven, zijn goed met adviezen voor brandpreventie te combineren. Zoals: het is verstandig niks op de trap te leggen. Dan is het valrisico sowieso minder groot en is de vluchtroute bij eventuele brand veiliger.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen