Premium

Woonwagenbewoners Zaandam voelen zich overvallen door ’schoonmaakactie’ gemeente

Woonwagenbewoners Zaandam voelen zich overvallen door ’schoonmaakactie’ gemeente
Een vrachtwagen blokkeerde de weg naar de in- en uitgang van het woonwagenkamp Zaanderhorn tijdens de schoonmaakactie.
© Foto archief
Zaandam

De alternatieve ’voorjaarsschoonmaak’ die de gemeente Zaanstad afgelopen lente op Zaanderhorn hield, is de woonwagenbewoners in het verkeerde keelgat geschoten.

Doel van de actie was om alle illegale objecten van de openbare weg te halen. De bewoners vinden dat ze niet genoeg tijd hebben gekregen om op te ruimen. Nu draaien ze op voor de kosten die de gemeente hiervoor maakte. Bovenal hadden de bewoners anders benaderd willen worden, zei Sjoerd Jaasma gisteren tijdens een hoorzitting in het stadhuis in Zaandam.

De advocaat vertegenwoordigt drie van de vijf gezinnen die al sinds de jaren negentig op het woonwagenkamp wonen. De bewoners – kermisexploitanten – stallen er onder andere kermisattracties, maar sinds jaren staat Zaanderhorn ook vol met containers, trailers en ander spul. In 2009 is gepoogd de bewoners de boel op te laten ruimen, maar dat liep op niets uit. Pas tien jaar later kwam de gemeente in actie, vanwege klachten over lekkende accu’s, een wirwar aan elektriciteitskabels en andere ’problematische zaken’. Afgelopen april togen handhavers naar Zaanderhorn om stickers te plakken op alles wat er niet thuishoorde en vonden en passant ’een redelijke hoeveelheid hennep’.

Machtsvertoon

Jaarsma is vooral onder de indruk van het aantal stickers. „In totaal zijn er 53 opgeplakt. Alles moest binnen een paar uur weg zijn of het zou worden vernietigd. De bewoners voelden zich overvallen. Was het machtsvertoon of gewoon disrespect voor woonwagenbewoners?”, vraagt hij zich af. Het was volgens hem normaler geweest om eerst een briefje te sturen. Maar volgens de gemeente is stickeren de gebruikelijke manier van doen. Gebeurt ook in ’gewone buurten’, waar bijvoorbeeld een caravan langer dan drie dagen aan de weg staat.

De hoorcommissie betwijfelde overigens of een vriendelijk briefje had geholpen. „Uit het dossier blijkt dat de bewoners zich niet constructief opstelden. De objecten moesten onder begeleiding van de politie worden verwijderd.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen