Premium

Brand is zoveelste incident bij voetbalclub in Haarlem-Noord: EDO wil hulp van de gemeente

Brand is zoveelste incident bij voetbalclub in Haarlem-Noord: EDO wil hulp van de gemeente
Secretaris Pieter Duinkerken bekijkt de schade.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Voetbalclub EDO wil dat de gemeente gaat helpen bij het beveiligen van de accommodatie. Aanleiding is de brand maandagavond in de houten ’bushalte’ die de vereniging uit Haarlem-Noord gebruikt om toeschouwers in rolstoelen en scootmobielen naar wedstrijden te kunnen laten kijken.

Secretaris Pieter Duinkerken werd maandagavond kwart over tien door een politieman gebeld met de boodschap dat er brand was geweest een uur eerder. Van de daders ontbrak elk spoor. „Hij vertelde dat die op het kerkhof lagen. Ik heb geantwoord dat ik dat wel een goede plek voor ze vond.”

Het cynisme van Duinkerken is begrijpelijk. De brand is het zoveelste incident bij EDO. Terreinbeheerder René Verdel somt moeiteloos de reeks op. „Netten stuk geknipt, reclameborden losgemaakt, een tegel door de ruit van de bestuurskamer, stangen van losse doeltjes verbogen, het voorraadhok opengebroken, drankflessen vanaf de tribune naar beneden gegooid. Het wordt van kwaad tot erger.”

De accommodatie van de voormalige profclub is tot tien uur ’s avonds voor iedereen toegankelijk. Sinds de komst van het eerste kunstgrasveld in 2008 wil de gemeente dat niet alleen EDO-leden van het terrein gebruik maken, maar dat het complex ook voor wijkbewoners is.

Daar wil secretaris Duinkerken niet aan tornen. „Op zich is het hartstikke goed beleid om het terrein openbaar te houden. Het is juist heel leuk om hier de hele dag kinderen te zien spelen. We zijn blij dat we als vereniging een functie in de buurt hebben. Maar ik vrees dat de gemeente destijds niet heeft nagedacht over de consequenties. En daar hebben wij voortdurend mee te maken. We willen ons niet bezighouden met de gevolgen van vandalisme, we zijn een voetbalclub.”

EDO is niet de enige vereniging in Haarlem die veel last heeft van vernielingen. Niet voor niets hield SportSupport, dat clubs op tal van vlakken ondersteunt, eind vorig jaar een bijeenkomst bij Onze Gezellen over het thema. EDO deed er goede ideeën op. Zoals het plaatsen op een hoge paal van een 360 graden camera met bewegingssensor.

Op het moment dat onbevoegden zich op het complex bevinden, krijgt een beveiligingsbedrijf een signaal. Dat kan daarop melding maken bij de politie. Ook wordt automatisch ingezoomd op de personen die in beeld verschijnen. „Dat zou voor ons ideaal zijn”, vindt Duinkerken. „Als we de camera in een hoek van het hoofdveld plaatsen, kan ook het terrein van Sparks in de gaten worden gehouden.” De honk- en softbalclub ligt evenals EDO aan de Mr. J. Gerritszlaan.

Volgens Duinkerken kost de aanschaf en installatie zo’n vijfduizend euro. Een investering die de gemeente in zijn ogen zou moeten doen. „Gezien het aantal vernielingen is dat geld zo terugverdiend. De hulpdiensten juichen het ook toe, omdat ze zich dan weer op hun echte taken kunnen concentreren.’’

Terreinbeheerder Verdel houdt elke dag zijn hart vast als hij het complex op loopt. Wat is nu weer de schade? Het dringt de vreugde over het nieuwe kunstgrasveld naar de achtergrond. Vorige week werd de nieuwe mat aangebracht, met spiksplinternieuwe dug-outs ernaast.

Het vraagt bijna om extra surveillance. Maar daar ziet Duinkerken het nut niet van in. „Dat zou dan permanent moeten gebeuren. Zodra de agenten of beveiligers weg zijn, klimmen de vandalen weer over het hek. Dat heeft geen zin.”

De gemeente laat in een reactie weten dat het plaatsen van een 360 camera geen optie is vanwege de privacywetgeving. ,,Maar verenigingen zijn er vrij in dat wel te doen’’, aldus een woordvoerder.

De gemeente erkent nadrukkelijk het vandalismeprobleem. Zo meldt de zegsman dat tijdens de aanleg van het kunstgrasveld de kraan van een beregeningspomp stuk is getrapt en zakken met rubbergranulaat opengesneden. ,,We zijn met de werkgroep vandalisme met de sportverenigingen in gesprek hoe we de complexen ’s avonds goed kunnen afsluiten, zodat politie ook beter kan handhaven.’’

Lees ook: Dug-out in brand gestoken bij voetbalvereniging EDO in Haarlem

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen