Ferry Weertman uit Naarden kan WK-titel niet behouden, maar heeft ticket voor Tokio [video]

Ferry Weertman.
© Archief AFP
YEOSU

Zwemmer Ferry Weertman uit Naarden is er niet in geslaagd zijn wereldtitel op de 10 kilometer in het open water te prolongeren.

De 27-jarige olympisch- en wereldkampioen finishte op de WK in Zuid-Korea als zevende. De titel ging naar de Duitser Florian Wellbrock die Marc-Antoine Olivier klopte. Het brons was voor de Duitser Rob Muffels.

Met de zevende plaats heeft Weertman wel voldaan aan de kwalificatie-eis voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio, waar hij zijn olympische titel op dit nummer kan verdedigen. Daarvoor moest de zwemmer op de WK bij de eerste tien eindigen.

Lees ook: Dubbel gevoel bij zwemmer Ferry Weertman uit Naarden na verloren WK-titel: ’Ik ben hier even goed op mijn plek gezet’

De zwemmer hield een dubbel gevoel over aan de wedstrijd. "Ik ben blij met mijn kwalificatie, maar had graag meer gewild", zei Weertman. "Ik voelde me goed, maar ik bleef iedere keer een beetje hangen. Ik had moeite om naar voren te komen, hoewel ik niet langzamer zwom dan normaal."

Weertman pakte op de Spelen van 2016 in Rio het goud. Een jaar later was hij bij de WK in het Hongaarse Balatonmeer weer de beste op de 10 kilometer.

In Yeosu tikte Weertman exact zes seconden na de nieuwe wereldkampioen Wellbrock aan. De Duitser nam vanaf de start de leiding en hield het tempo hoog. Hij finishte in 1.47.55,9.

Weertman wilde nog een eindsprint inzetten. "In de laatste vijfhonderd meter vielen wat mensen af en op het eind had ik graag via de linkerkant naar de finish gezwommen. Dat was korter", keek hij terug. "Ik zwom mijn eigen lijn, maar ik kwam niet die kant op. Ik kon nergens meer heen in een turbulente finale."

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen