Premium

Gemeenten Noord-Holland Noord trekken in dossiers Schiphol en Lelystad samen op: vinger aan de pols bij groei vliegbewegingen

Gemeenten Noord-Holland Noord trekken in dossiers Schiphol en Lelystad samen op: vinger aan de pols bij groei vliegbewegingen
Schiphol groeit, gemeenten in Noord-Holland Noord willen de veiligheidsrisico’s voor hun gebied in kaart brengen.
© Archieffoto
Alkmaar

Welke gevolgen hebben de uitbreiding van het aantal vliegbewegingen vanaf Schiphol en de opening van Lelyport Airport voor de zeventien gemeenten in Noord-Holland Noord?

Consequenties van de herinrichting van het nationale luchtruim worden, op initiatief van burgemeester Frank Streng van Medemblik, door de Veiligheidsregio Noord-Holland nauwkeurig in kaart gebracht.

Drukker

„Het wordt sowieso drukker. Meer toestellen zullen over, langs en onder elkaar doorgaan boven ons grondgebied”, aldus Streng.

„Dat leidt tot andere veiligheidsrisico’s, veranderende overlast en nieuwe zorgen onder inwoners qua gezondheid en milieu.”

De Medemblikker burgemeester pleit ervoor dat gemeenten gezamenlijk optrekken en zo ’hoe beperkt ook’ enige invloed op de besluitvorming krijgen.

Luchthavens

Hij kreeg steun van zijn collega’s, onder wie Michiel Uitdehaag van Texel. „Den Helder, Texel en Hollands Kroon hebben luchthavens en vliegvelden. Dus het is ook voor ons van belang precies te weten wat er speelt.”

Burgemeester Piet Bruijnooge van Alkmaar schetste dat er ook tegengestelde belangen in de regio kunnen ontstaan of bestaan. „Ook dan is het goed van elkaar te weten wie er hoe in staat.”

Waken

Toon Mans van Castricum liet doorschemeren het prima te vinden dat samen wordt ’gemonitord wat er speelt’.

„Laten we waken voor dubbelingen in het geluid dat we laten horen; Castricum is ook vertegenwoordigd in het Schipholoverleg.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen