Zangstudio Haarlem voert in Finland zes keer de opera Cajanus op: 1800 bezoekers zorgen voor uitverkocht voorstellingen

Scene uit ’Cajanus’ in de Grote of St.-Bavokerk.

Scene uit ’Cajanus’ in de Grote of St.-Bavokerk.© Archieffoto

Leontien van Engelen
Haarlem, Kajaani

Zangstudio Haarlem bracht in 2017 in de Oude Baaf een opera over de Finse reus Daniël Cajanus (1704-1749) die in Haarlem stierf en begraven ligt.

Deze maand brengen de makers dezelfde opera, geschreven door Egon Kracht, op de planken in het Finse Kajaani, de geboorteplaats van Kajaan, zoals hij door Haarlemmers werd genoemd. ,,We brengen het lichaam van Kajaan symbolisch terug naar zijn geboortegrond’’, aldus Michel Poels van Zangstudio Haarlem.

De Nederlandse cast is afgereisd naar Finland om zich voor te bereiden op zes openluchtvoorstellingen die van 24 juli (première) tot en met 28 juli worden opgevoerd. Alle voorstellingen zijn reeds uitverkocht, meldt Poels vol trots. Naast het projectkoor van Zangstudio Haarlem, bestaande uit zo’n veertig zangers, doen 25 Finse zangers mee, dansers van Kajaani Dance en een speciaal samengesteld kinderkoor uit de omgeving. Delen van het door Hetty Heijting geschreven libretto zijn naar het Fins vertaald.

De tweeënhalf meter lange Cajanus verdiende zijn brood door zichzelf in Europa tentoon te stellen. Hij ligt begraven in de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen